Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

5 начина на које авокадо мења ваше тело: Од холестерола до лепог тена

Богат, кремаст и пуног укуса, авокадо је здрави додатак сваком јелу, а препознатљив је по великом уделу "добрих" масти.

1720079331_shutterstock_2172377743.jpg
Пхото:Схуттерстоцк
Oglas

Авокадо је од давнина познато тропско воће. Потиче из прашума Јужне и Северне Америке где се користило у кулинарству још пре 8.000 година. Први су га узгајали Инке, Олмеци и Маје који су га сматрали краљевским воћем и веровали да негује тело споља и изнутра. Њихова запажања била су тачна, исто као и веровање у благодати авокада, што су касније потврдила бројна научна истраживања.

Назив авокадо потиче од астечке речи “ахуацатл” која означава “крокодилову крушку”. Култивисани узгој авокада започео је пре 5.000 година, а у Европу су га у 16. веку донели Шпанци.

Обиље масних киселина

Богат, кремаст и пуног укуса, авокадо је здрави додатак сваком јелу, а препознатљив је по великом уделу "добрих" масти. Сто грама авокада садржи око 160 калорија, 15 грама масти, девет грама угљених хидрата и два грама протеина.

Авокадо садржи око двадесет есенцијалних витамина. Богат је влакнима, калијумом, витаминима Е и Б, као и фолном киселином. Ако га комбинујете с другим биљним намирницама, повећавате храњивост оброка и апсорпцију витамина А, Д, Е, К и каротеноида.

- Авокадо је заиста једно од малих чуда природе и предлажем да га једете неколико пута недељно - сугерише Френк Липман, аутор бестселера Њујорк тајмса.

Следе неке од предности честе конзумације авокада.

Ваш холестерол се побољшава

Иако је авокадо можда на лошем гласу због високог садржаја калорија и масти, у питању су махом мононезасиц́ене масти, које су здраве у умереним количинама.

Ове масти подижу ниво "доброг" ХДЛ холестерола, док снижавају "лош" ЛДЛ холестерол.

Имате боље варење

Пола авокада садржи нешто мање од пет грама дијеталних влакана. Нутрициониста Меган Вер истиче да додавање авокада у свакодневну исхрану може да спречи затвор и помогне варење.

Још једна предност овог воц́а богатог влакнима је та што даје осећај ситости. Додавањем кришки авокада у тост, сендвиче или салате, можете да останете сити до три сата.

Заштиц́ени сте од болести и инфекција

Авокадо је одличан извор витамина Б који помаже у спречавању разних болести и инфекција. Пун је витамина Ц и Е, као и природних биљних једињења која подржавају имунитет.

Како је богат антиоксидативним фитохемикалијама (као што су лутеин и зеаксантин), авокадо може да помогне у превенцији катаракте и макуларне дегенерације ока.

Мање стреса, више сна

Не само да је авокадо одличног укуса, вец́ је и пун магнезијума (19,5 милиграма на пола авокада), који стручњаци сматрају нутријентом број један против стреса, за опуштање мишића и миран сан, каже нутрициониста Елис Муселес.

Кожа има природан сјај

Сјајна кожа, бистре очи и здрава коса су додатне предности конзумирања ове невероватне супер намирнице.

То због витамина растворљивих у мастима и мононезасиц́ених масти, напомињу стручњаци. Иако ове предности долазе од конзумирања авокада, користан је и кад се користи локално.

Јестиво је и семе

Авокадо можете јести сиров или га термички обрадити. Најпознатије јело од авокада је мексички сос гвакамоле - пире од авокада помешан са соком лимете, чилијем, коријандером, луком, сољу и бибером.

Авокадо се одлично уклапа у разне комбинације салата, може се користити као намаз, додатак хладним чорбама или умацима. С авокадом можете припремити и посластице, попут муса, сорбеа и сладоледа или разних воћних салата.

Семе авокада је такође јестиво и изузетно храњиво иако делује чврсто и неупотребљиво. Лако га можете уситнити помоћу мултипрактика и додати у салате, чорбе и смутије.

Курир 

Бонус видео: 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas