Богат, кремаст и пуног укуса, авокадо је здрави додатак сваком јелу, а препознатљив је по великом уделу "добрих" масти.
Авокадо је од давнина познато тропско воће. Потиче из прашума Јужне и Северне Америке где се користило у кулинарству још пре 8.000 година. Први су га узгајали Инке, Олмеци и Маје који су га сматрали краљевским воћем и веровали да негује тело споља и изнутра. Њихова запажања била су тачна, исто као и веровање у благодати авокада, што су касније потврдила бројна научна истраживања.
Назив авокадо потиче од астечке речи “ахуацатл” која означава “крокодилову крушку”. Култивисани узгој авокада започео је пре 5.000 година, а у Европу су га у 16. веку донели Шпанци.
Обиље масних киселина
Богат, кремаст и пуног укуса, авокадо је здрави додатак сваком јелу, а препознатљив је по великом уделу "добрих" масти. Сто грама авокада садржи око 160 калорија, 15 грама масти, девет грама угљених хидрата и два грама протеина.
Авокадо садржи око двадесет есенцијалних витамина. Богат је влакнима, калијумом, витаминима Е и Б, као и фолном киселином. Ако га комбинујете с другим биљним намирницама, повећавате храњивост оброка и апсорпцију витамина А, Д, Е, К и каротеноида.
- Авокадо је заиста једно од малих чуда природе и предлажем да га једете неколико пута недељно - сугерише Френк Липман, аутор бестселера Њујорк тајмса.
Следе неке од предности честе конзумације авокада.
Ваш холестерол се побољшава
Иако је авокадо можда на лошем гласу због високог садржаја калорија и масти, у питању су махом мононезасиц́ене масти, које су здраве у умереним количинама.
Ове масти подижу ниво "доброг" ХДЛ холестерола, док снижавају "лош" ЛДЛ холестерол.
Имате боље варење
Пола авокада садржи нешто мање од пет грама дијеталних влакана. Нутрициониста Меган Вер истиче да додавање авокада у свакодневну исхрану може да спречи затвор и помогне варење.
Још једна предност овог воц́а богатог влакнима је та што даје осећај ситости. Додавањем кришки авокада у тост, сендвиче или салате, можете да останете сити до три сата.
Кожа има природан сјај
Сјајна кожа, бистре очи и здрава коса су додатне предности конзумирања ове невероватне супер намирнице.
То због витамина растворљивих у мастима и мононезасиц́ених масти, напомињу стручњаци. Иако ове предности долазе од конзумирања авокада, користан је и кад се користи локално.
Јестиво је и семе
Авокадо можете јести сиров или га термички обрадити. Најпознатије јело од авокада је мексички сос гвакамоле - пире од авокада помешан са соком лимете, чилијем, коријандером, луком, сољу и бибером.
Авокадо се одлично уклапа у разне комбинације салата, може се користити као намаз, додатак хладним чорбама или умацима. С авокадом можете припремити и посластице, попут муса, сорбеа и сладоледа или разних воћних салата.
Семе авокада је такође јестиво и изузетно храњиво иако делује чврсто и неупотребљиво. Лако га можете уситнити помоћу мултипрактика и додати у салате, чорбе и смутије.
(Курир)
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ