Сваке године направи се више од 3.000 милијарди лименки најразличитијих намена
Отворили сте туњевину у конзерви, паштету, узели лименку пива из фрижидера... Уобичајена радња, свакодневна. А да ли знате да се годишње у свету направи више од 3.000 милијарди (око 500 по глави сваког становника Земље) и да је за конзерве заслужан нико другои до Наполеон Бонапарта?
Наиме, 1809. године Наполеон је затражио од својих научника да му пронађу начин како да "лако, јефтино сачувају разне врсте хране". Наравно, све због потреба армије која је у Наполеоново време имала више милиона војника па је снабдевање толике Армаде захтевало још једну "армију људи".
Први процес конзервирања хране измислио је после низа експеримената Николас Аперт, Француз који је смислио да се храна чува у специјалним теглама и боцама тако што би се загревала на одређеној температури, држале одређено време тако и тек онда запечатиле пчелињим воском.
Прочитајте још: Знате ли зашто су нека ЈАЈА БЕЛА, а нека СМЕЂА? Одговор ће вас изненадити
Енглези су због Наполеона морали да ураде много ствари, а једна је и да одговоре на ово конзервирање. Само годину дана касније и они су почели да "конзервирају" храну истим методом као Французи, али је Питер Дуран уместо стакла патентирао примену лимених посуда. Већ 1920. године Краљевска морнарица је уместо буради са киселим купусом, усољеном говедином, у бродска спремишта слагала велике количине конзерви са најразноврснијом храном!
Наравно, пректични од памтивека, становници енглеских колонија на територији САД су одмах преузели овај метод, усавршили га и аутоматизовали да би крајем 19. века Самјуел Прескорт и Вилијам Андервуд мање-више одредили све модерне постулате конзервирања које познајемо и данас.
Прве конзерве су прављене од танког лима који се савијан у цилиндре. Биле су без дна и поклопца који су ручно стављани или заваривани. Амери су поступак, рекосмо аутоматизовали, није се више заваривало дно и поклопац па су конзерве биле санитарно боље урађене. Развијао се поступак затварања али и отварања конзерви, као и материјал од кога се праве. И данас се најчешће употребљавају танки лимови од челика (95 одсто) који су пресвучени разним другим материјалима.
Прочитајте још: Када су се у СРБИЈИ појавила ПРЕЗИМЕНА и како су настајала? Имамо одговоре
Конзерве би требало да довољно дуго, сачувају све нутритивне вредности производа као и укус и изглед.
Сада се у модерном свету, огроман број конзерви поново рециклира па је негативан утицај на животну средину много мањи него раније.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ