Прекомерни унос засићених масти и додатог шећера водећи су узрок превремене смртности међу одраслима у САД, и сматрају се узроком готово 700.000 смртних случајева сваке године.
Нутриционистичка истраживања усмерена на побољшање здравља често представљају изазов због ограничења у тачном праћењу уноса хране учесника.
Прочитајте још: Одличан и једноставан трик: Како да вам зелена салата остане свежа (ВИДЕО)
Нова студија коју води Универзитет у Аризони из области здравствених наука има за циљ да развије нову мобилну апликацију за процену исхране коју ће истраживачи користити и која ће учесницима студије помоћи да тачније прате унос засићених масти и додатка шећера.
Постојеће апликације нису поуздане.
Традиционално, процене уноса засићених масти и доданих шећера мере се у истраживачким студијама помоћу упитника за учесталост хране или 24-часовних опозива дијете.
Проблем је што су ове методе скупе за истраживаче, а и непоуздане с обзиром на пристрасност и погрешно извештавање учесника студија.
Подаци дају талну слику потрошње хране.
Истраживачи кажу да постојеће потрошачке апликације за праћење хране, иако популарне, не воде до база података о хранљивим састојцима. То их чини ограниченим у могућности да се користе у истраживачким студијама.
Прочитајте још: Доктор Филгуд заступа праволан ПОСТ који може да ПРЕПОРОДИ организам
Апликација ће подстаћи учеснике да више пута дневно пријаве свој недавни унос са листе најчешће конзумиране хране и пића која доприносе највећим количинама засићених масти или додатог шећера у америчкој исхрани. Добијени подаци пружиће истраживачима тачнију слику о потрошњи хране, омогућавајући им да дају боље препоруке за побољшање здравља и добробити.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ