Prekomerni unos zasićenih masti i dodatog šećera vodeći su uzrok prevremene smrtnosti među odraslima u SAD, i smatraju se uzrokom gotovo 700.000 smrtnih slučajeva svake godine.
Nutricionistička istraživanja usmerena na poboljšanje zdravlja često predstavljaju izazov zbog ograničenja u tačnom praćenju unosa hrane učesnika.
Pročitajte još: Odličan i jednostavan trik: Kako da vam zelena salata ostane sveža (VIDEO)
Nova studija koju vodi Univerzitet u Arizoni iz oblasti zdravstvenih nauka ima za cilj da razvije novu mobilnu aplikaciju za procenu ishrane koju će istraživači koristiti i koja će učesnicima studije pomoći da tačnije prate unos zasićenih masti i dodatka šećera.
Postojeće aplikacije nisu pouzdane.
Tradicionalno, procene unosa zasićenih masti i dodanih šećera mere se u istraživačkim studijama pomoću upitnika za učestalost hrane ili 24-časovnih opoziva dijete.
Problem je što su ove metode skupe za istraživače, a i nepouzdane s obzirom na pristrasnost i pogrešno izveštavanje učesnika studija.
Podaci daju talnu sliku potrošnje hrane.
Istraživači kažu da postojeće potrošačke aplikacije za praćenje hrane, iako popularne, ne vode do baza podataka o hranljivim sastojcima. To ih čini ograničenim u mogućnosti da se koriste u istraživačkim studijama.
Pročitajte još: Doktor Filgud zastupa pravolan POST koji može da PREPORODI organizam
Aplikacija će podstaći učesnike da više puta dnevno prijave svoj nedavni unos sa liste najčešće konzumirane hrane i pića koja doprinose najvećim količinama zasićenih masti ili dodatog šećera u američkoj ishrani. Dobijeni podaci pružiće istraživačima tačniju sliku o potrošnji hrane, omogućavajući im da daju bolje preporuke za poboljšanje zdravlja i dobrobiti.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU