Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
безбедносна иновација

Гугл примењује ВЕШТАЧКУ ИНТЕЛИГЕНЦИЈУ за превенцију САМОУБИСТВА и препознавање ПОРОДИЧНОГ НАСИЉА

Гугл ће бити у могућности да прочита контекстне назнаке када корисници претражују теме везане за самоубиство или породично насиље, те ће бити у могућности одмах да пошаље информацију за помоћ

1654011655_girl-g8f4d69520_640.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Гугл је увео паметније системе вештачке интелигенције и сада их ставља у погон како би помогао људима да буду безбедни. Крајњи циљ јесте да овај систем делује превентивно на самоубиства и да се смањи број графичких резултата претраге.  

Прочитајте још: Научници у Јапану користе магнетну резонанцу за ЧИТАЊЕ СНОВА: Ево по ком принципу функционише

Конкретно, Гугл  је у среду поделио нове информације о томе како ће користити ове напредне системе за превенцију самоубистава и насиља у породици. Када људи претражују фразе које се односе на самоубиство или насиље у породици, Гугл ће приказати оквир са информацијама о томе како да потраже помоћ. Ту ће бити документ са бројевима телефона и осталим информацијама, у партнерству са локалним организацијама и стручњацима.

Али Гугл је открио да нису све фразе за претрагу које се односе на тренуте личне кризе експлицитне, већ су многе географски специфичне. На пример, постоје нека места позната као самоубилачке „вруће тачке“. Раније је Гугл ручно означавао претраге познатих "врућих тачака" које би се појавиле у оквирима са информацијама. Али захваљујући новим алатима вештачке интелигенције, претраживач може знати да је претрага повезана са самоубиством - и изнети ове информативне чињенице - без експлицитног људског упутства. 

Гугл наводи пример да у Аустралији људи који размишљају о самоубиству могу да траже „вруће тачке самоубиства у Сиднеју“. Нови алати за обраду језика омогућавају да се разуме скривена порука и одмах пошаљу информације за помоћ. „Није сваки кризни језик очигледан, посебно међу различитим језицима и културама“, рекла је Ен Мерит, Гугл менаџерка овог пројекта. 

Слично, понекад дуга, сложена претраживања могу садржати информације које сугеришу да је особа злостављана. Претходни системи су можда имали проблема да идентификују ту кључну информацију усред друге буке. Али Гугл каже да је нови систем врло вешт у разумевању оваквих типова претраге, тако да у овим случајевима може да прикаже документ са информацијама о насиљу у породици.

Друга Гуглова иновација је да се побрине да корисници случајно не наиђу на графички садржај ако то није оно што траже. Чак и без омогућене поставке „безбедне претраге“. Да би демонстрирао технику, Гугл је навео пример особе која тражи музички видео. Многи музички спотови садрже доста голотиње или делимичне голотиње. Зато ће Гугл одлучити да приказује видео снимке који не садрже експлицитни садржај попут голотиње или насиља, осим ако то особа изричито не тражи. Ово би могло звучати помало разборито и потенцијално неправедно према музичарима који укључују голотињу или други графички садржај као део своје уметности. Али као арбитри претраге, Гугл је очигледно изабрао да буде безбедан.

Овај прозор са информацијама и чистији резултати претраге могу само да спрече толики део плиме која представља стрес и трауму свакодневног живота, посебно на интернету ових дана. Али то је разлог више да се унапређују технолошке иновације које могу бити од помоћи човенчанству.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas