Уколико вам се некад десило да вам организам тражи кечап, постоји научно објашњење због чега је то тако.
Према истраживањима, кечап је један од ретких намирница који „погађа“ свих пет чула укуса. Он је сладак, кисео, слан, горак и „умами“ - пријатан. Управо зато нас толико овај сос задовољава.
"Умами" укус је посебно спечифичан јер „тера воду на уста“ и утиче на лучење стомачне киселине која помаже у варењу протеина из хране. Управо зато "умами" укус утиче и на апетит и на ситост.
Прочитајте још: Немојте се преједати: Мирис ОВЕ ХРАНЕ вас може заситити
Неки теоретичари кечап називају и „über храном“.
Будући да активира свих пет чула укуса, овај сос задовољава све рецепторе у мозгу. А самим тим, постајемо срећнији након конзумирања кечапа.
Уз све то, кечап утиче и на побољшање других чула. Нека истраживања су показала да овај сос побољшава укус друге хране.
Међутим, куповни кечапи су препуни шећера и нису нарочито здрави, поготово ако се конзумирају у прекомерним количинама. Ако обожавате овај сос и једете га у великим количинама, онда је здравије и боље да направите свој домаћи кечап.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ