Кад год једете ван куће, ризикујете да унесете превише соли у организам.
Веровали или не, разлог што нам је храна преслана није то често досолимо супу или јело, већ што сувише често конзумирамо намирнице пуне соли а да то и не знамо.
Међу апсолутним шампионима су пица и сендвич - омиљен доручак, а често и ручак многих. Њихов главни састојак - месне прерађевине садрже велики проценат овог зачина. Шта је опасније? Ипак сендвич, јер ту соли има не само у пуњењу већ и у хлебу од којег се сендвич прави. Међутим, и пицу, као и многе друге гастрономске специјалтете - роштиљ, пасте и куповне салате - у ресторанима доста соле.
Прочитајте још: Како се ПРАВИЛНО спрема КУПУС САЛАТА: Кључ је у редоследу састојака! (РЕЦЕПТ/ФОТО)
Наииме, со је изузетан појачивач укуса, слана храна дуже одржава свежину а и више ће се пића попити (тј. продати) ако гост једе нешто слано.
Међутим, оваква исхрана врло лоше утиче на здравље, јер крвни притисак расте, а ризик од кардиоваскуларних болести се повећава. Уз све то, истраживачи откривају да со може негативно да делује и на имунитет. Она утиче на ензиме значајне за цео процес дисања, па су ћелије угрожене јер примају мање кисеоника.
Такође, вишак натријума који тело прими акумулира се баш на оним местима где се одвијају упални процеси, чиме се имуни систем додатно исцрпљује. Зато је веома важно да се ниво соли одржава на оптималној граници и унос ограничи на 2,5 грама дневно.
Прочитајте још; Колико трају зачини? Показатељи да је потребно да их замените
Треба избегавати прерађену храну, куповна јела, разне дресинге за салату, додатке и намазе. Со је неопходна организму да би добро функционисао, али вишак може да изазове тешке последице. Када бирате со, увек узмите и ону обичну, јодирану, јер је она често једини извор овог драгоценог састојка.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ