Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

НОЛЕ ЈЕДЕ ИСКЉУЧИВО ОВАЈ МЕД: Најскупљи је, а један састојак је кључан

Даје му доста енергије...

1723983589_103792_75538-novak-djokovci-orig_f.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

У својој књизи "Сервирај за победу" из 2013. године, Новак Ђоковић је открио да је новозелански манука мед једна од највећих тајни његове исхране.

Конзумира га тако што сваког јутра поједе две кашичице овог меда уз велику чашу воде на собној температури. Уз то, понекад га узме и током дана, као и на терену између сетова.

Једном приликом је открио да ће вам чоколада дати "вау" ефекат, али кроз пола сата изгубићете енергију. Новаку је енергија потребна током целог дана, због чега конзумира најскупљи мед на свету. Зашто је најскупљи?

Манука мед је производ чије се "лажне" варијанте шире широм света. Добија се од цветова биљке мануке, односно од грма који расте на Новом Зеладну. Мед је познат по главном састојку који му уједно и диже цену - метилглиоксал (МГО), супстанци снажног антибактеријског дејства која је заправо нуспојава пчелиње производње меда. Зато се манука меда сматра најздравијим на свету.

О овој супстанци спроведено је и истраживање. Немачки научници одлучили су да упореде узорке закључили да најбољи манука мед садржи од 38 до 761 мг/кг, док обичан има до 5 мг/кг. Мед који садржи много овој састојка, увек буде скупљи. Примера ради, мед са 100 мг/кг кошта око 6.000 динара, али цена меда са 500 мг/кг метилглиоксала износи више од 16.000 динара за пола килограма. Разлика у количини зависи од сезоне и тачног порекла, а најбољи је онај са дивљих подручја Новог Зеланда.

Ипак, на тржишту се налази пуно "лажног" манука меда. Стручњаци саветују да се увек купује само од сертификованих произвођача.Прави манука мед носи ознаку УМФ (Униqуе Манука Фацтор) што у преводу значи "јединствени манука фактор". Уз ту ознаку стоји и број, а што је тај број већи, већи је и квалитет меда, односно, садржи веће концетрације МГО-а.

(Мондо)

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas