Булгур има дугу историју у блискоисточним, северноафричким и источноевропским кухињама, а релативно недавно је постао популаран и у другим деловима света
Да бисте скували булгур, зрна динстајте на рингли или их потопите у врелу течност. Намакање у вруц́ој течности одржава зрна добро одвојенима. Уместо воде, пробајте биљни или пилец́и бујон, млеко или кокосово млеко за више укуса. Планирајте око 30 г сувог булгура по порцији. Можда ћете желети да пробате и турску салату са булгур пшеницом!
Кување булгура
Пустите да у малом лонцу проври 250 мл воде. Додајте 130 г булгура, кратко промешајте и поклопите. Смањите ватру на лагану и кувајте док не омекша, око 10 минута. Кувајте још 5 минута ако је зрно и даље тврдо и додајте мало вреле воде по потреби да се булгур не залепи, то је кулинарски трик за булгур. Када је потпуно куван, склоните лонац са ватре. Оцедите вишак течности и користите виљушку да размутите булгур. Покријте лабаво кухињском крпом и оставите да одстоји пет до 15 минута пре него што сервирате.
Како се сервира
Традиционални блискоисточни рецепти који користе булгур укључују салате, пилав, пуњено поврц́е и често је помешан са пасуљем или сочивом, у куглице или пљескавице. Булгур такође може да се једе као прилог јелу и то мноштву нетрадиционалних јела. Узмите у обзир булгур уз главно јело од пилетине или тофуа и печеног поврц́а или као основу за медитеранску чинију. Можете да га једете и уз грчку салату од пилетине.
Како се чува булгур
Држите суви булгур у оригиналном паковању или у херметички затвореној посуди. Чувајте на сувом месту на хладној собној температури. Кувани или натопљени булгур ц́е трајати до четири дана у фрижидеру или три месеца у замрзивачу. Када омекша, размутите булгур и оставите да се потпуно охлади пре него што га пребаците у херметички затворену посуду за складиштење. Може се користити охлађен, на собној температури или поново загрејан на шпорету или у микроталасној пец́ници.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ