Научите како да направите три укусне чиније од житарица од киное, кус-куса и булгура
Додајте доста поврћа и здравих масти и уживајте у здравим ручковима. За припрему ће вам требати пола сата и од 10 минута до пола сата за кување.
Састојци
За чинију кус-куса
- 80г кус -куса
- 200 мл бујона
- шака листова кеља, стиснутих да омекшају и дрвенасте стабљике откинуте
- шака црвеног и жутог парадајза, преполовљеног
- 30г мешаних орашастих плодова , грубо исецканих
- мала шака проклијалог сочива и проклијалог пасуља
- 2 кашичице мешавине зачина
- 30мл маслиновог уља
За чинију са киноом
- 60г киное
- шака спанаћа, грубо исецканог
- 1 шаргарепа, танко нарезана
- 1 кашика мешаних семена
- 1 наранџа, само сок
- 1 кашичица уља репице
- 1 кашика јабуковог сирћета
- 1-2 кашичице љуте туцане паприке
- 1 кашичица меда
- соли и свеже млевеног црног бибера
Прочитајте још: Фантастична СЛАНА ТОРТА са патлиџаном и фета сиром: Овако добар РЕЦЕПТ још нисте пробали
За чинију за булгура
- 60г булгур пшенице
- шака мешаних листова салате
- 1 кашика семена бундеве
- 200г мешаног пасуља, оцеђеног и испраног
- 3 кашике тахинија
- 2 кашике сусамовог уља
- 1 кашичица сумака
- ½ кашичице млевеног кима или семена млевеног кима
- ½ кашичице љуте туцане паприке
- сок од ½ лимуна
Припрема
Рецепт 1: Измерите кус-кус, сипајте у чинију и прелијте врућим темељцем. Покријте чинију тањиром и оставите да одстоји 8 минута, док се сав темељац не упије и зрна не постану лагана и пахуљаста. Пре сервирања размутите виљушком. На врх ставите листове кеља, беби парадајз, орашасте плодове, проклијало сочиво и пасуљ. Мешане зачине помешајте са маслиновим уљем и прелијте пре сервирања.
Рецепт 2: Измерите киноу у посуду и само покријте хладном водом. Оставите да одстоји 20 минута. Оцедите киноу и исперите под хладном текућом водом. Пребаците у загрејан тигањ и пеците 1-2 минута, док не почне да цврчи. Прелијте кипућом водом толико да покрије зрна, ставите поклопац и динстајте 15 минута, повремено мешајући. Пре сервирања размутите виљушком. На врх ставите спанаћ, шаргарепу и семенке. Умутити преостале састојке и прелити непосредно пре сервирања.
Прочитајте још: Потопите палачинке у ВРЕЛО МЛЕКО и уживајте у укусу: Трик "украден" од познатог кувара (РЕЦЕПТ)
Рецепт 3: Исперите булгур у ситу изнад судопере да бисте уклонили скроб. Додајте у шерпу са кључалом водом (довољно да потпуно покрије зрна) и динстајте око 12 минута, мешајући с времена на време, или док не омекшају, за жвакање и укус орашастих плодова Прелијте помешаним листовима салате, семенкама бундеве и мешаним пасуљем Мешајте тахини и уље док не постане свиленкаста, а затим додајте остале састојке. Чува се до 1 недеље у херметички затвореној посуди у фрижидеру.
БОНУС ВИДЕО: