Табули је либанска салата у којој главну улогу игра першун.
Састојци за салату
- Две веће везе першуна
- 130 г булгура
- 100 мл кључале воде
- 6 тањих комада зеленог, младог лука
- 3 већа парадајза
- 2 кашичице суве менте (може и свежа)
- со и бебер
- маслиново уље (око 80 мл)
- исцеђен сок од лимуна
- 1/3 кашичице пимента или по већи прстохват цимета, мускатнјог орашчића и каранфилића
Прочитајте још: Сочно и укусно, решење за сваки празник: Кремасти воћни колач са вишњама (ФОТО/ВИДЕО)
Припрема салате
Исецкати першун на што ситније комаде.
Булгур ставите у чинију и прелијте кључалом водом. Оставите да упије течност док припремате друге састојке. Приметићете да брзо упија воду, али нипошто немојте додавати нову. Пре додавања салати добро изломите и растресите булгур.
Парадајз оперите, склоните семенке и воду изнутра. Насецкајте на ситне коцкице.
Млади лук оперите и исецкајте и зелени и бели део на колутиће. Оцедите један лимун, а затим процедите пулпу.
Салату сервирајте уз листове зелене салате као предјело или уз јако зачињено месо, попут ћуфти.
Све састојке убаците у велику чинију, додајте сушену менту, со, бибер и пимент. На крају додајте уље и половину количине лимуна, исмешајте добро и пробајте да ли треба да се поправи.
Прочитајте још: Како да спремите ЈАГЊЕТИНУ У РЕРНИ ЗА ВАСКРС: Рецепт за печење са хрскавом кожицом, сочно као испод САЋА!
Сервирање
Обично се служи са листовима зелене салате и тако може бити одлично предјело.
Можете је служити и уз месо (неко јаче зачињено попут ћуфти), рибу, фета сир и хумус.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ