Oglas
· · Komentari: 0

Da li znate šta je BULGUR? Evo kako se sprema

Bulgur ima dugu istoriju u bliskoistočnim, severnoafričkim i istočnoevropskim kuhinjama, a relativno nedavno je postao popularan i u drugim delovima sveta

1707307440_shutterstock_2391327117.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Da biste skuvali bulgur, zrna dinstajte na ringli ili ih potopite u vrelu tečnost. Namakanje u vrućoj tečnosti održava zrna dobro odvojenima. Umesto vode, probajte biljni ili pileći bujon, mleko ili kokosovo mleko za više ukusa. Planirajte oko 30 g suvog bulgura po porciji. Možda ćete želeti da probate i tursku salatu sa bulgur pšenicom!

Kuvanje bulgura

Pustite da u malom loncu provri 250 ml vode. Dodajte 130 g bulgura, kratko promešajte i poklopite. Smanjite vatru na laganu i kuvajte dok ne omekša, oko 10 minuta. Kuvajte još 5 minuta ako je zrno i dalje tvrdo i dodajte malo vrele vode po potrebi da se bulgur ne zalepi, to je kulinarski trik za bulgur. Kada je potpuno kuvan, sklonite lonac sa vatre. Ocedite višak tečnosti i koristite viljušku da razmutite bulgur. Pokrijte labavo kuhinjskom krpom i ostavite da odstoji pet do 15 minuta pre nego što servirate.

Kako se servira

Tradicionalni bliskoistočni recepti koji koriste bulgur uključuju salate, pilav, punjeno povrće i često je pomešan sa pasuljem ili sočivom, u kuglice ili pljeskavice. Bulgur takođe može da se jede kao prilog jelu i to mnoštvu netradicionalnih jela. Uzmite u obzir bulgur uz glavno jelo od piletine ili tofua i pečenog povrća ili kao osnovu za mediteransku činiju. Možete da ga jedete i uz grčku salatu od piletine.

Kako se čuva bulgur

Držite suvi bulgur u originalnom pakovanju ili u hermetički zatvorenoj posudi. Čuvajte na suvom mestu na hladnoj sobnoj temperaturi. Kuvani ili natopljeni bulgur će trajati do četiri dana u frižideru ili tri meseca u zamrzivaču. Kada omekša, razmutite bulgur i ostavite da se potpuno ohladi pre nego što ga prebacite u hermetički zatvorenu posudu za skladištenje. Može se koristiti ohlađen, na sobnoj temperaturi ili ponovo zagrejan na šporetu ili u mikrotalasnoj pećnici.

(Stvar ukusa)

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas