Попут хумуса и фалафела, либанска салата табуле постала је позната широм света, а прави се од поврћа и сушене пшенице.
Табуле се прави од булгура, сушене пшенице, која се прво потопи у воду, па пече. Затим се мрви, ломи и добијају се ситне браонкасте грануле.
Прочитајте још: Помешајте ових ШЕСТ зачина и спремите укусно јело (Фото/Видео)
Булгур се спомиње у Библији и до данас се користи за пилав, супу и као замена за пиринач или кус кус. Дакле, табуле салата може да се прави од булгура, али ко не може да га набави може да је направи и од кус куса. Разлике у укусу нема, али кус кус садржи глутен.
Састојци:
- веза першуна
- шоља кус куса или булгура
- струк младог лука
- парадајз
- лимун
Припрема:
Булгур или кус кус се потопе у воду и количина ће се за удвостручити. Ко жури треба да прелије врелом водом. За то време се припреми поврће.
Поступак је исти са булгуром или кус кусом.
Исецка се млади црни лук на колутиће, а першун се опере и ситно исецка. Може да се користи и црни лук, али је укус свежији са младим луком. Парадајз се опере, ољушти и исецка на коцкице. Салата се зачини соком од лимуновог сока, али и по жељи се дода со, лимун или суви зачин.
Прочитајте још: Експлозија боја на тањиру: Направите за 5 минута сочну САЛАТУ од ЈАГОДА и АВОКАДА (Фото)
Булгур и кус кус могу се заменити киноом. Салата може да буде оброк, ужина, доручак, а у Либану се једе као предјело или прилог уз месо.