Недоумица која је коначно решена
Покушавате да испечете колачиће или торту или можда испробати нови рецепт? Читате поступак припреме, а прво упутство гласи: ‘Претходно загрејте рерну ‘ и онда схватите да ће вам требати мало више времена да коначно уживате у свом специјалитету. Или сте можда у журби или имате стару рерну без дигиталног термометра, па никад не знате када ће рерна постићи жељену температуру. У сваком случају, могли бисте да се запитате: ‘Морам ли стварно претходно да загревам своју рерну?’, преноси Реал Симпле.
Одговор зависи од тога шта покушавате да испечете.
„Претходно загревање је постављање вашег уређаја на жељену температуру и чекање да уређај достигне жељену температуру“, каже Лаура Клајн, кувар и тестер потрошача у Хамилтон Беацх Брандс.
Ако сте мислили да само треба да загрејете рерну – то није сасвим тачно.
Сваки уређај који користите за припрему хране такође ц́е морати да се претходно загреје како би се осигурало да достигне одговарајуц́у температуру.
„Претходно загревање фритезе, тостера или стандардне кухињске рерне се врши из истих разлога“, објашњава Клајн и додаје,“претходно загревање је неопходно за многе намирнице. Неке намирнице морају да буду хрскаве, док друга храна попут колача или хлеба захтева топлоту да би ступила у интеракцију са средства за дизање, рецепту за повец́ање запремине“.
Безбедност хране је још један важан разлог зашто неки рецепти и јела захтевају претходно загревање.
На крају крајева, не желите да трујете себе, или још горе, своју породицу или госте, храном.
„За месо или живину, важно је размишљати о безбедности хране“, објашњава Клајн.
Храна мора да испуњава безбедну унутрашњу температуру како би се спречило стварање бактерија. Нико не жели да искуси резултате неправилног кувања хране. Ако претходно загрејете рерну, знате да ц́е храна брзо добити температуру, па ц́е мање времена проводити у „опасној зони“, односно у температурном опсегу у којем бактерије брзо расту. Дакле, ако рецепт захтева претходно загревање, кључно је да одвојите време да то урадите. Ово није корак који желите да прескочите. Међутим, не морате да загревате рерну сваки пут када је користите. На пример, ако не печете, вец́ само подгревате оброк.
„Нема потребе да претходно загревате своју рерну ако подгревате одређену храну, попут пице или остатке ручка, али храна ц́е се загрејати брже када је претходно загрејана“, каже Клајн.
Дакле, како знате да је ваша храна правилно загрејана?
Према УСДА, остатке треба загрејати на 75 ° Ц. Клеин препоручује коришц́ење термометра за храну за мерење температуре како би се уверио да је укусан. Иако новије и паметне пец́нице показују када је достигнута жељена температура, то можда није увек 100 посто тачно. Запамтите, што је температура виша, дуже је потребно за претходно загревање. Најбоље је да сачекате око 20 минута ако желите да будете сигурни, посебно када припремате јела од меса.
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ