Ови плодови се често беру незрели да се не би прерано покварили. Али ако сте купили зеленкасте банане, процес сазревања се може убрзати...
Желите да једете зрелу банану, али немате никакву жељу да чекате док сазре? Користите једну од ових метода.
Прочитајте још: Требало би да научите да ЋУТИТЕ О ОВИХ 5 СТВАРИ - одмах ће вам кренути у животу
Ставите са воћем или поврћем са високим садржајем етилена
То су јабуке, парадајз, авокадо и диње. Гасни етилен који садрже је природни биљни хормон који стимулише сазревање. Производе га и саме банане, а када је банана потпуно зрела, концентрација етилена је максимална. У већ зрелим плодовима етилен ће послужити као нека врста окидача – поред њега ће банана производити ензиме који уништавају ћелијске зидове. Месо ће постати мекше и слађег укуса. Једна или две јабуке или парадајза у близини биће довољне да помогну банани да сазре.
Спакујте у папирну кесу
И ставите на топло место. Дакле, етилен ће се ослобађати брже и неће ићи никуда, односно његова концентрација ће бити већа, а процес сазревања ће се убрзати. А да би процес ишао још брже, комбинујте овај предмет са претходним и ставите јабуку или другу, зрелију банану у врећицу за банану.
Загрејте у микроталасној пећници или рерни
Само 20-30 секунди у микроталасној је довољно да банана буде мекана и слађа. Није неопходно да га чистите, али треба да направите неколико рупа у њему чачкалицом или виљушком. Што се тиче рерне, она мора да се загреје на 150 степени, а банану пеците око 30 минута.
Прочитајте још: Краљица Летиција популарни јесењи материјал понела и на мајици: Савршен спој уз класичне панталоне (ФОТО)
Ставите у замрзивач
Ћелијски зидови се уништавају под утицајем и веома високих и веома ниских температура. Дакле, ако незрелу ољуштену банану ставите у замрзивач, па је након неколико сати извадите и оставите да се одмрзне, постаће много мекша, као да је зрела. Истина, након таквог поступка биће погодније за печење него за јело свеже.
Бонус видео:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ