У ајвар се може додати и плави патлиџан, али најпикантнији тајни састојак је свакако - рен!
Многе домаћице спремне су да одвоје читав дан да би за своју породицу припремиле деликатесну зимницу - ајвар!
Већина има свој традиционални рецепт, најчешће наслеђен од маме или баке. Македонски ајвар се сматра "краљем" зимнице, а на југу Србије он се редовно спрема од чисте паприке, без икаквих додатака, па га сви волимо.
Међутим, није реткост ни да куварице експериментишу са новим рецептима - за љубитеље пресне хране, имамо и предлог како да ајвар направе од свежих паприка.
У ајвар се може додати и плави патлиџан, али најпикантнији тајни састојак је свакако - рен! Предлажемо да обавезно пробате, јер не морате да мењате свој основни рецепт, већ само да га додате у неколико тегли, а остале оставите како иначе радите.
Значи, испеците и ољуштите паприке по обичају, исецкајте или самељите, по жељи, па упржите на рингли или пажљиво испеците у рерни, мешајући и додајући уље. Отприлике на половини процеса додајте со. Тек на крају, кад је време да сипате есенцију, нарендајте мању количину рена (рецимо, на 3 кг паприка, иде око 300 гр рена) и умешајте у ајвар.
Сипајте вруће у вруће, стерилисане тегле и затворите стерилним поклопцима, па оставите на топлом 24х. Стерилизацију можете обавити и у микроталасној рерни.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ