U ajvar se može dodati i plavi patlidžan, ali najpikantniji tajni sastojak je svakako - ren!
Mnoge domaćice spremne su da odvoje čitav dan da bi za svoju porodicu pripremile delikatesnu zimnicu - ajvar!
Većina ima svoj tradicionalni recept, najčešće nasleđen od mame ili bake. Makedonski ajvar se smatra "kraljem" zimnice, a na jugu Srbije on se redovno sprema od čiste paprike, bez ikakvih dodataka, pa ga svi volimo.
Međutim, nije retkost ni da kuvarice eksperimentišu sa novim receptima - za ljubitelje presne hrane, imamo i predlog kako da ajvar naprave od svežih paprika.
U ajvar se može dodati i plavi patlidžan, ali najpikantniji tajni sastojak je svakako - ren! Predlažemo da obavezno probate, jer ne morate da menjate svoj osnovni recept, već samo da ga dodate u nekoliko tegli, a ostale ostavite kako inače radite.
Znači, ispecite i oljuštite paprike po običaju, iseckajte ili sameljite, po želji, pa upržite na ringli ili pažljivo ispecite u rerni, mešajući i dodajući ulje. Otprilike na polovini procesa dodajte so. Tek na kraju, kad je vreme da sipate esenciju, narendajte manju količinu rena (recimo, na 3 kg paprika, ide oko 300 gr rena) i umešajte u ajvar.
Sipajte vruće u vruće, sterilisane tegle i zatvorite sterilnim poklopcima, pa ostavite na toplom 24h. Sterilizaciju možete obaviti i u mikrotalasnoj rerni.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU