Сутра је Свети Васили Велики, празник који се назива и Мали Божић.
У традицији је остао обичај да се на сутрашњи дан спрема посебан колач. У питању су василице. Неки их спремају као слатке, неки као слане, многи премазују медом. За коју год опцију да се одлучите, нећете погрешити. Ми вам дајемо предлог рецепта који је наша колегиница наследила од баке.
Рецепт за василице
Састојци:
- 600 г меког брашна
- пола пакетића свежег квасца
- 1 кашичица соли
- 1 јаје
- око 3 дл млека
- 250 г маргарина
- мед за премазивање
Прочитајте још: МЕДЕЊАЦИ, основно тесто без украшавања: Најмекши до сад, а тек како миришу (РЕЦЕПТ)
Припрема:
Квасац размутити у мало топлог млека са кашичицом шећера и брашна, поклопити и оставити да испуни шољу.
Од брашна, припремљеног квасца, мало соли и једног јајета замесити тесто са млаким млеком.
Развити четвртасту кору и премазати 1/3 маргарина, преклопити као за лиснато тесто и оставити да одмара 15 минута.
Поступак поновити још два пута, са одмарањем од 15 минута, док не потрошите цео маргарин.
На крају, развити кору дебљине 0, 5 цм, исећи је на четири или више делова, поређати у плех и избоцкати виљушком на више места, не треба премазивати.
Пећи у претходно загрејаној пецници на 200-220 Ц око 20-так минута, док не порумени. Извадити и још топле их обилно премазати медом.
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ