Као што се за Божић меси чесница, за Мали Божић се меси посебан хлеб – Василица (назван по празнику Светог Василија Великог), познат, већ у зависности од краја, и као - васуљица, масленица, папуљица, груваница, бараница, папреница…
Колач се често шара са три увезане трске или са три дренове гранчице увезане црвеним концем које представљају Свето тројство. Исто као чесница, породица за трпезом на данашњи празник треба да изломи и подели овај обредни хлеб који симболизује заједништо, слогу и љубав. У њу се не ставља новчић, а у неким крајевима василица се дели и са првим комшијама како би међу њима владала слога и мир.
Као и за чесницу, и за Василицу постоје различити рецепти. У неким крајевима меси се проја, у некима погача, а постоје и слатке варијанте. Слично, неки Василицу пуне сиром (да би година била богата), а други премазују медом (да година буде слатка и весела).
Састојци:
- 20г квасца
- 1/2 кафене кашичице шећера
- 1 кг брашна
- 1 кашичица соли
- 500 мл топле воде
- 50 мл уља
Припрема:
Ставите квасац да надође са пола кашичице шећера и брашна у мало воде. Помешајте брашно, додајте со, квасац, вод и месите док не добијете лепо и еластично тесто које се не лепи за руке. Оставити тесто да нарасте – око пола сата, отприлике да нарасте за дебљину два прста.
Премесите тесто. Избодите виљушком површину. Оставите Василицу да се одмара око 30 минута. Пеците на 220 степени око 40 минута, смањите на 160 и пеците још око 20 минута.