Проја је куркуризни хлеб, позната је и као "сељачка" проја коју су људи у прошлости правили из немаштине, а сада спада један од признатих специјалитета.
Права проја се прави од само три састојка: крупно млевеног кукурузног брашна, соли и воде без додатка сира, меса и слично.
Ево једног од рецепата за праву "сељачку проју".
Потребно је:
- 400 г крупно млевеног кукурузног брасна
- 220 мл млаке воде у којој је размућена 1/2 кесице прашка за пециво
- 1 равна кашичица соли
- маст за подмазивање
Прочитајте још: Знате ли како да направите ГИБАНИЦУ РУЖИЦУ! Хрскава, прелепог укуса, пуна фила (ФОТО/ВИДЕО)
Припрема:
У 400 гр кукурузног брашна сипати око 200 мл млаке воде са размућеним прашком за пециво и једна кашичица соли. Маса треба да је житка, нешто гушћа од теста за палачинке.
Све то варјачом измешати и сипати у тепсију подмазану машћу (ако постите уместо масти користите биљно уље). Ставити у унапред загрејану рерну, на 230 степени Ц, око 15-20 мин. тј., док се на површини не ухвати тамносмеђа корица.
Прочитајте још: Направите ЈЕСЕЊИ НАПИТАК: ЦИМЕТ је обавезан, а решава вас бактерија и гљивица
Испечену проју овлаш попрскати водом, прекрити је кухињском крпом и оставити да се прохлади.
Охлађену проју исећи на коцке или троуглове и служити уместо хлеба, уз сарму, подварак, пуњене паприке или удробити у јогурт или кисело млеко.
Остале варијанте проје у које се додају пшенично брашно, јаја, јогурт, сир, краставчићи, сецкана паприка и друго зову се пројаре.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ