Гастрономски портал Тејст Атлас објавио је листу најбољих кнедли на свету, а међу њима су се нашле и слатке српске кнедле.
Недавно се на листи "најгорих српских јела" на првом месту појавио познати војвођански дезерт: Резанци с маком. Ова пресуда портала Тејст Атлас је многе изненадила, али изгледа да је сада једна друга војођанска посластица "исправила" ову лошу репутацију, тако што је добила (заслужене) похвале.
На листи од укупно 100 најбољих кнедли из целог света, српске кнедле са шљивама, то јест гомбоце, нашле су се међу првих 50 - тачније, на 44. месту, испред хрватских штрукли.
С обзиром да су више од десет првих места заузеле кнедле из Азије, које су у овом делу света велики специјалитет, може се рећи да су гомбоце доспеле на веома високо место.
Learn more about the best dumplings in the world: https://t.co/PEbaXkDFnt pic.twitter.com/o9tMWvMXG6
— TasteAtlas (@TasteAtlas) April 9, 2024
На првом се налази индонежанске рибље кнедле, сомаи, а на 20. месту се налази руски пељмени, кнедле пуњене млевеним месом. Интересантно је да је више од десет места на листи преузела Италија, позната по различитим врстама кнедли.
Како направити кнедле са шљивама/гомбоце
Ову посластицу није тешко направити. Пре свега, битно је да користите бели кромпир, као и да га ручно пасирате, јер ће вам тада бити потребно мање брашна.Боље је кад брашна има мање, јер тесто неће бити тврдо, већ ће кнедле бити савршено мекане. Такође, оно што је битно је да врућ кромпир упија више од хладног, па је битно да тесто добро охладите у фрижидеру. Испробајте следећи рецепт:
Састојци:
1 килограма белог кромпира
1 јаје
2 кашике уља
мало соли
300 грама оштрог брашна
20 шљива
200 грама презли
200 грама шећера
Припрема:
Кромпир ољуштите и исеците, па кувајте у кључалој води док не омекша. Процедите и испасирајте, па га оставите да се охлади у фрижидеру. Додајте уље, јаје и брашно. Извадите коштице из шљива. Када смесу сједните, узмите комад смесе у величини шаке, па ставите унутра шљиву и обликујте лоптицу. Кувајте их у кључалој води 15 минута, па уваљајте у презле, које претходно треба пропржили на мало уља са шећером.
(РТ)
БОНУС ВИДЕО: