Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

СРПСКЕ КНЕДЛЕ МЕЂУ НАЈБОЉИМА: Наше посластице на завидним местима

Гастрономски портал Тејст Атлас објавио је листу најбољих кнедли на свету, а међу њима су се нашле и слатке српске кнедле.

1716290440_7c98f3bcb3a555c2cee620895426b1daa2d4593e.jpg
Фото: Принтскрин/Yоутубе
Oglas

Недавно се на листи "најгорих српских јела" на првом месту појавио познати војвођански дезерт: Резанци с маком. Ова пресуда портала Тејст Атлас је многе изненадила, али изгледа да је сада једна друга војођанска посластица "исправила" ову лошу репутацију, тако што је добила (заслужене) похвале. 

На листи од укупно 100 најбољих кнедли из целог света, српске кнедле са шљивама, то јест гомбоце, нашле су се међу првих 50 - тачније, на 44. месту, испред хрватских штрукли. 

С обзиром да су више од десет првих места заузеле кнедле из Азије, које су у овом делу света велики специјалитет, може се рећи да су гомбоце доспеле на веома високо место. 

 

На првом се налази индонежанске рибље кнедле, сомаи, а на 20. месту се налази руски пељмени, кнедле пуњене млевеним месом. Интересантно је да је више од десет места на листи преузела Италија, позната по различитим врстама кнедли.

Како направити кнедле са шљивама/гомбоце

Ову посластицу није тешко направити. Пре свега, битно је да користите бели кромпир, као и да га ручно пасирате, јер ће вам тада бити потребно мање брашна.Боље је кад брашна има мање, јер тесто неће бити тврдо, већ ће кнедле бити савршено мекане. Такође, оно што је битно је да врућ кромпир упија више од хладног, па је битно да тесто добро охладите у фрижидеру. Испробајте следећи рецепт:

Састојци:

1 килограма белог кромпира
1 јаје 
2 кашике уља
мало соли
300 грама оштрог брашна
20 шљива 
200 грама презли
200 грама шећера  

 

Припрема: 
Кромпир ољуштите и исеците, па кувајте у кључалој води док не омекша. Процедите и испасирајте, па га оставите да се охлади у фрижидеру. Додајте уље, јаје и брашно. Извадите коштице из шљива. Када смесу сједните, узмите комад смесе у величини шаке, па ставите унутра шљиву и обликујте лоптицу. Кувајте их у кључалој води 15 минута, па уваљајте у презле, које претходно треба пропржили на мало уља са шећером. 

(РТ)

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas