Многе од нас асоцирају на детињство и бакину кухињу. Искористите сезону шљива и направите кнедле по овом старом и једноставном рецепту наших бака.
Кнедле са шљивама су омиљено јело свих генерација и увек су добродошле на трпези. Уколико не знате како да их направите или сте млада домаћица, испратите овај рецепт.
Састојци:
За тесто од кромпира:
300 г кромпира
30 г путера несланог, отопљеног
120 г брашна за све намене
2 жуманца
30 г гриз брашна
Со
За фил:
8 шљива
8 коцкица шећера
90 г путера
150 г презли
шећер у праху
Како бисте направили кнедле са шљивама, ољуштите и скувајте кромпир док не омекша. Пустите да се кромпир охлади на додир, а затим га изгњечите. Додајте брашно, гриз брашно, жуманца и путер, па прво кашиком, а касније рукама, умесите у глатко тесто.
Обликујте тесто у балван и поделите га на осам делова (можда и мање ако су вам воћке велике). Узмите једну од шљива или кајсија, извадите коштицу и замените је коцком шећера. Умотајте један део теста око воћа, добро затворите шав и поновите са преосталим воћем и тестом. Постоји рецепт и за лажне кнедле које морате пробати.
Напуните велику шерпу водом и мало посолите, прокувајте и убаците кнедле. Пустите да се кнедле крчкају око 13 до 15 минута. У међувремену растопите путер у тигању. Додајте презле и промешајте. Пржите их док не добију златну боју. Сервирајте кнедле у чинији или на тањиру са презлама на дну. На кнедле можете да ставите презле или да их уваљате у потпуности. Одозго поспите мало шећера у праху.
(Еспресо/стварукуса)
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ