Oglas
· · Komentari: 0

SRPSKE KNEDLE MEĐU NAJBOLJIMA: Naše poslastice na zavidnim mestima

Gastronomski portal Tejst Atlas objavio je listu najboljih knedli na svetu, a među njima su se našle i slatke srpske knedle.

1716290440_7c98f3bcb3a555c2cee620895426b1daa2d4593e.jpg
Foto: Printskrin/Youtube
Oglas

Nedavno se na listi "najgorih srpskih jela" na prvom mestu pojavio poznati vojvođanski dezert: Rezanci s makom. Ova presuda portala Tejst Atlas je mnoge iznenadila, ali izgleda da je sada jedna druga vojođanska poslastica "ispravila" ovu lošu reputaciju, tako što je dobila (zaslužene) pohvale. 

Na listi od ukupno 100 najboljih knedli iz celog sveta, srpske knedle sa šljivama, to jest gomboce, našle su se među prvih 50 - tačnije, na 44. mestu, ispred hrvatskih štrukli. 

S obzirom da su više od deset prvih mesta zauzele knedle iz Azije, koje su u ovom delu sveta veliki specijalitet, može se reći da su gomboce dospele na veoma visoko mesto. 

 

Na prvom se nalazi indonežanske riblje knedle, somai, a na 20. mestu se nalazi ruski peljmeni, knedle punjene mlevenim mesom. Interesantno je da je više od deset mesta na listi preuzela Italija, poznata po različitim vrstama knedli.

Kako napraviti knedle sa šljivama/gomboce

Ovu poslasticu nije teško napraviti. Pre svega, bitno je da koristite beli krompir, kao i da ga ručno pasirate, jer će vam tada biti potrebno manje brašna.Bolje je kad brašna ima manje, jer testo neće biti tvrdo, već će knedle biti savršeno mekane. Takođe, ono što je bitno je da vruć krompir upija više od hladnog, pa je bitno da testo dobro ohladite u frižideru. Isprobajte sledeći recept:

Sastojci:

1 kilograma belog krompira
1 jaje 
2 kašike ulja
malo soli
300 grama oštrog brašna
20 šljiva 
200 grama prezli
200 grama šećera  

 

Priprema: 
Krompir oljuštite i isecite, pa kuvajte u ključaloj vodi dok ne omekša. Procedite i ispasirajte, pa ga ostavite da se ohladi u frižideru. Dodajte ulje, jaje i brašno. Izvadite koštice iz šljiva. Kada smesu sjednite, uzmite komad smese u veličini šake, pa stavite unutra šljivu i oblikujte lopticu. Kuvajte ih u ključaloj vodi 15 minuta, pa uvaljajte u prezle, koje prethodno treba propržili na malo ulja sa šećerom. 

(RT)

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas