Уколико су ћуфте суве и загореле ником се неће допасти. Пратите овај рецепт и бићете презадовољни.
Малишани у Италији обожавају да једу таљатеље са мини-ћуфтицама, а допашће се и нашој деци уколико се направе, заиста, малим.
Прочитаје још: Волите печурке и бело месо, а немате много времена: Преукусан оброк за 400 динара и 20 минута (Фото)
Месо може да буде свињско или јунеће, а мешавина обе врсте меса је најукуснија.
Састојци:
- 300 грама млевеног меса
- мања главица црног лука
- чен белог лука
- јаје
- стара кифла и средина два парчета хлеба
- мало млека
- бели бибер
Припрема:
У посуду се стави месо, цело јаје, ситно исецкан црни лук, као и бели лук. Додају се бибер и суви зачин. Хлеб се претходно потопи у мало млека, па се оцеди и стави у посуду са меосм. Све се добро измеша руком, а када се комплетно маса сједини - остави се да одстоји најмање пола сата.
Треба направити што мање лоптице, од око три сантиметара, да би се деци допале.
Длановима се формирају лоптице, а уколико се припремају за децу ћуфте треба да буду што мање. Тигањ са уљем се угреје, а када се ставе ћуфте смањи се јачина.Ћуфте се брзо пеку и терба водити рачуна да не загори једна страна.
Сос од парадајза
У шерпу се стави мало уља, загреје и изручи конзерва парадајз пелата. Одмах се зачини сувим зачином, белим бибером, кашикицом оригана и шећера. На тихој ватри се крчка око 20 минута, уз повремено мешање, а када се сос згусне - готов је.
Прочитајте још: Засладите се слаткишем који се НЕ ПЕЧЕ (Фото)
Ћуфте могу да се једу са поврћем или пиреом, али ове ћуфтице, величине два сантиметара, идеалне су за таљателама са парадајз сосом, јер ће их деца обожавати као малишани у Италији.