Кромпир чорбу воли цела породица
Кромпир чорба је скоро сваке недеље на породичној трпези у Србији! Ова једноставна чорбица, једно од омиљених јела "на кашику", лако се спрема и састојци су јефтини. Ако вам се не једе стандардна кромпир чорба, предлажемо вам рецепт за летњу кромпир чорбу - мало је лаганија, и садржи пуно здравог поврћа! Ево како се прави летња кромпир чорба!
Састојци:
- 4 кромпира средње величине, ољуштена и исецкана на коцкице
- 1 кашика маслиновог уља
- 1 мали лук, ситно исецкан
- 2 чена белог лука, млевено
- 4 шоље супе од повртне коцке
- 1 паприка средње величине, исецкана на коцкице
- 1 шаргарепа средње величине, нарезана на коцкице
- 1 кашичица сушеног тимијана
- Со и бибер по укусу
- Свеж першун или власац за украс
Рецепт:
У великом лонцу загрејте маслиново уље на средњој ватри. Додајте сецкани лук и млевени бели лук, па динстајте док лук не постане провидан и мирисан. Додајте кромпир исечен на коцкице у шерпу и мешајте неколико минута, оставите да мало порумене.
Сипајте супу од поврц́а и доведите до кључања. Смањите ватру на ниску и оставите да се крчка око 15-20 минута, или док кромпир не омекша. Тек тада додајте шаргарепу и паприку, ово су две здраве врсте поврћа и не треба да се кувају дуго као кромпир, да не би изгубиле витамине. Крчкајте још 5-7 минута док поврц́е не буде кувано, али и даље мало хрскаво. Умешајте сушени тимијан, зачините сољу и бибером по укусу.
Скините лонац са ватре и пустите да се супа мало охлади пре сервирања, по жељи украсите свежим першуном или власцем.
ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ