Рецепти који ће вам дати идеју како да спремите јело од шпаргле за коју важи да је права витаминска бомба.
Шпаргла са сосом од парадајза
Састојци:
- 4 гранчице свежег рузмарина
- 4 шните квалитетне димљене сланине
- 4 велика парадајза
- 500 г шпаргли
- маслиново уље
- листићи рузмарина
Највећи потрошачи шпаргле на свету су Немци и процењено је да годишње сваки Немац поједе по 2 или више килограма шпаргле.
Поступак:
У велику шерпу сипати воде 2-3 цм и пустити да проври. У међувремену, откинути листиће са рузмарина, исећи сланину на штапиће и преполовити 4 велика, зрела парадајза. Нарендати половине парадајза са исечене стране, јер нам кора неће требати.
Ставити 500г опраних шпаргли (откинути дрвенасте делове) у цедиљку и ставити изнад шерпе с кључалом водом. Поклопити поклопцем и кувати око 5 минута или док не омекша.
Прочитајте још: Када се два рецепта за ПРОЈИЦЕ споје у један, добијамо ФАНТАЗИЈУ укуса! (РЕЦЕПТ/ВИДЕО)
У међувремену, ставити велики тигањ на јаку ватру. Сипати мало маслиновог уља и додати исецкану сланину.
Кад сланина постане хрскава, додати листиће рузмарина и кувати отприлике 30 секунди, затим оба ставити на тањир. У исти тигањ ставити комадић маслаца, затим додати парадајз, пустити да проври и добро зачинити.
Шпарглу сервирати преливену сосом од парадајза, са сланином са стране. Поспите све рузмарином.
Крем супа од шпаргли
Састојци:
- 2 везе свеже шпаргле
- 1 црни лук
- 2 кашике маслаца
- 1 литар кокошије супе
- 2 кашике брашна
- 1 дл киселе павлаке
- смеђи шећера
- першун
- со, бибер
Поступак:
Шпаргле се најпре очисте и прокувају око 5 минута у сланој води како би омекшале. У једној шерпи подгрејте маслац и у њој испржите ситно исецкан црни лук. Потом додајте брашно нек се мало запржи и онда долијте литар кокошије супе.
Прочитајте још: ЧИЗКЕЈК на амерички начин: Колач готов за 30 минута! (РЕЦЕПТ/ФОТО)
Шпарглу исеците на комаде и убаците у шерпу, а све зачините са смеђим шећером и бибером по сопственој жељи. Кувајте на умереној ватри све док не почне да кључа. Тада смањите температуру и оставите да се крчка још 5 минута.
После тога је потребно исцедити супу, у засебан лонац, а поврће испасирајте или измиксате у блендеру. Затим га тако исецканог поново вратите у лонац са супом, при том додајући киселу павлаку (можете додати и мало млека) и соли. Прокувајте око 5 минута и пред сам крај убаците мало першуна.
ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ