Шпаргла је постала све популарније поврће, али не без разлога.
Прича о шпаргли, њеном укусу и витамнинима којима обилује сеже још до старих Египћана и Грка, који су је редовно имали на својим трпезама. Осим свежу током сезоне, конзумирали су је и сушену током зимског периода. Популарност је изгубила током средњег века, а на трпезе се вратила у 17. веку.
Шпаргла је вишегодишња зељаста биљка из породице шпаргла. Осим шпаргла, зовемо је и шпарога, шпарга, вилина метла.
Прочитајте још: Фаталан, шармантан и невероватно паметан: Да ли знате ко је био први БЕОГРАДСКИ ПЛЕЈБОЈ - Завео је три најлепше Југословенке, па им сломио срце
Колевка шпаргле је Медитеран. Данас се узгаја у целом свету. До Новог света семе је допловило 1852. и примило се у Калифорнији. Шпарглу највише воле Немци и они верују да је њихова шпаргла произведена у долини Рајне, око града Швецингера, најбоља на свету. Чак, у тврђави у том граду, организују фестивал у част ове биљке.
Прочитајте још: Мистерија Стоунхенџа је КОНАЧНО РЕШЕНА - стручњаци успели да открију чему је служио (ФОТО)
Специфичан и деликатан укус шпаргле неће Вас оставити равнодушним. Треба је јести и због обиља витамина и минерала који су највише концентрисани у изданцима и корењу. Ето разлога да на ободу своје баште посадите шпарглу и користите је и више од 10 година.
Прочитајте још: Био је врло дрзак и смео, а увек је држао до своје речи: Да ли знате ко је био српски Робин Худ?
Нискокалорична, богата витаминима, минералима и влакнима
Ово изузетно поврће је права витаминска „бомба“. У само 100 грама свеже шпаргле налази се: 210 милиграма калијума, 20 милиграма калцијума, 20 милиграма магнезијума, 45 милиграма фосфора, 1 милиграма гвожђа, 500 мг витамин А, 0,11 милиграма витамина Б1, 0,12 милиграма витамина Б2, 0,60 милиграма витамина Б6, 1 милиграма ниацина, 20 милиграма витамина Ц, 2,5 и милиграма витамина Е.
Прочитајте још: Где би требало да поставимо полицу са књигама према ФЕНГ СХУИ правлима? Ево шта доноси негативну енергију
Познато је да је шпаргла диуретик, што значи да подстиче излучивање течности из тела, а то делује повољно код третмана многих здравствених проблема као што су камен у бубрегу и гихт. Ово поврће је богат извор амино-киселине аспарагин, која помаже да се створи потреба за мокрењем. То помаже да се ослободите вишка течности и исперете вишак соли из организма. Ово може бити веома корисно у случајевима едема, високог крвног притиска или болестима повезаним са срцем.
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ