Правите торте од сезонског воћа, а сада је време за крушке.
Потребно је за кору:
- 250 г брашна
- 100 г млевеног бадема
- 1 јаје
- 80 г шећера
- кашичица цимета у праху
- кашика меда
- рендана корица од пола лимуна
- 150 г маслаца
Прочитајте још: Чоколадни капкејк који голица непце (РЕЦЕПТ)
За фил:
- 1 кг крушака
- 2 кашике сока од лимуна
- кашика меда
За шам:
- 3 беланцета
- 100 г шећера
Припрема:
Помешајте брашно, бадем, шећер и цимет. У средини смесе направите удубљење и у то ставите јаје, мед, маслац, со и наредану корицу лимуна. Замесите хомогено тесто, увијте фолијом и ставите у фрижидер да одстоји отприлике сат и по. Крушке ољуштите, очистите и исецкајте на мање коцке, а затим их помешајте са соком од лимуна да не потамне.
Растањите тесто на столу који сте претходно посули брашном и ставите га у округли калуп, са обручем који се скида. Виљушком избоцкајте тесто, распоредите по њему комадиће крушака и прелијте медом.
Прочитајте још: Торта од малине и чоколаде: Слаткиш који има СВЕ (РЕЦЕПТ)
Пеците у загрејаној рерни на 220 степени око 40 минута. За то време умутите миксером беланца и шећер, премажите шам преко печеног колача и кратко запеците на истој температури да добије лепу боју (отприлике пет минута), затим искључите рерну и оставите колач унутра још пет минута. Колач послужите тек када се охлади.