Pravite torte od sezonskog voća, a sada je vreme za kruške.
Potrebno je za koru:
- 250 g brašna
- 100 g mlevenog badema
- 1 jaje
- 80 g šećera
- kašičica cimeta u prahu
- kašika meda
- rendana korica od pola limuna
- 150 g maslaca
Pročitajte još: Čokoladni kapkejk koji golica nepce (RECEPT)
Za fil:
- 1 kg krušaka
- 2 kašike soka od limuna
- kašika meda
Za šam:
- 3 belanceta
- 100 g šećera
Priprema:
Pomešajte brašno, badem, šećer i cimet. U sredini smese napravite udubljenje i u to stavite jaje, med, maslac, so i naredanu koricu limuna. Zamesite homogeno testo, uvijte folijom i stavite u frižider da odstoji otprilike sat i po. Kruške oljuštite, očistite i iseckajte na manje kocke, a zatim ih pomešajte sa sokom od limuna da ne potamne.
Rastanjite testo na stolu koji ste prethodno posuli brašnom i stavite ga u okrugli kalup, sa obručem koji se skida. Viljuškom izbockajte testo, rasporedite po njemu komadiće krušaka i prelijte medom.
Pročitajte još: Torta od maline i čokolade: Slatkiš koji ima SVE (RECEPT)
Pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni oko 40 minuta. Za to vreme umutite mikserom belanca i šećer, premažite šam preko pečenog kolača i kratko zapecite na istoj temperaturi da dobije lepu boju (otprilike pet minuta), zatim isključite rernu i ostavite kolač unutra još pet minuta. Kolač poslužite tek kada se ohladi.