Васина торта је једна од најстаријих и најпознатијих, а врло раскошна и савршена за посебне прилике.
Састојци:
За кору:
- 6 крупнијих беланаца
- 6 кашика шећера
- 6 жуманаца
- 1,5 кашика меког брашна
- 60 г млевених ораха
- 50 г рендане чоколаде
За фил:
- 5 жуманаца
- 5 кашика шећера
- 300 г млевених ораха
- 200 мл млека
- 225 г шећера
- 100 г отопљене црне чоколаде
- 15 кашика поморанџиног сока
- изрендана корица од помораџе
- 250 г путера собне температуре
За шам:
- 5 беланца
- 300 г шећера
- 200 мл воде
За чоколадни прелив:
- 200 г чоколаде
- 3 кашике уља
- 2 кашика млека
- мало путера
Рецепт за чувену Васину торту:
Како бисте направили Васину торту, прво направите патишпањ. Беланца мутите миксером, па почните да додајете једну по једну кашику шећера, док не добијете чврст шам. Након тога почните да додајете једно по једно жуманце, тако што ћете лагано да их умешате, лопатицом одоздо на горе. На исти начин умешајте и брашно, млевене орахе и чоколаду, али тако да шам што мање спласне.
Припремите округли калуп за торте пречника 24 цм, тако што ћете да га обложите папиром за печење. Смесу за патишпањ пребаците у калуп и пеците 25 минута у рерни загрејаној на 180 степени Ц. Када се испече, извадите га из калупа и оставите да се охлади.
За фил умутите жуманца са шећером, па их кувајте на пари око 5 минута и потпуно их охладите. Умутите путер, а затим охлађена жуманца спојите са путером. У врућем млеку растворите шећер па том течношћу попарите орахе. У смесу додајте отопљену чоколаду, рендану корицу поморанџе и сок од поморанџе. Након што се оба крема охладе, спојите их и мутите миксером 1 минут.
Патишпањ за торту пребаците на тањир па вратите обруч око њега. На патишпањ нанесите фил који сте направили и охладите у фрижидеру. У међувремену напраивте шам тако што ћете да ушпинујете шећер са водом, а док се шпиновање приводи крају завршите са мућењем беланаца, која треба да буду чврсто умућена. Умућена беланца ставите да се кувају на пари и мутећи миксером наставите да додајте у танком млазу ушпиновани шећер. Добро мутите 5 минута, од момента додавања ушпинованог шећера.
На охлађени патишпањ са филом пажљиво распоредите шам, без притискања. Оставите да се охлади преко ноћи. Сутрадан направите глазуру тако што ћете да растопите чоколаду, млеко, уље и путер и прелијте преко торте, тако да цури са ивица торте.