Oglas
· · Komentari: 0

Recept za Vasinu tortu: Kako se sprema poslastica koju Srbi obožavaju

Vasina torta je jedna od najstarijih i najpoznatijih, a vrlo raskošna i savršena za posebne prilike.

1728727859_e2e64546b27edf8aa1ee786605e52830617be4b5.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Sastojci: 

Za koru:

  • 6 krupnijih belanaca
  • 6 kašika šećera
  • 6 žumanaca
  • 1,5 kašika mekog brašna
  • 60 g mlevenih oraha
  • 50 g rendane čokolade

Za fil:

  • 5 žumanaca
  • 5 kašika šećera
  • 300 g mlevenih oraha
  • 200 ml mleka
  • 225 g šećera
  • 100 g otopljene crne čokolade
  • 15 kašika pomorandžinog soka
  • izrendana korica od pomoradže
  • 250 g putera sobne temperature

Za šam:

  • 5 belanca
  • 300 g šećera
  • 200 ml vode

Za čokoladni preliv:

  • 200 g čokolade
  • 3 kašike ulja
  • 2 kašika mleka
  • malo putera

Recept za čuvenu Vasinu tortu:

Kako biste napravili Vasinu tortu, prvo napravite patišpanj. Belanca mutite mikserom, pa počnite da dodajete jednu po jednu kašiku šećera, dok ne dobijete čvrst šam. Nakon toga počnite da dodajete jedno po jedno žumance, tako što ćete lagano da ih umešate, lopaticom odozdo na gore. Na isti način umešajte i brašno, mlevene orahe i čokoladu, ali tako da šam što manje splasne.

Pripremite okrugli kalup za torte prečnika 24 cm, tako što ćete da ga obložite papirom za pečenje. Smesu za patišpanj prebacite u kalup i pecite 25 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni C. Kada se ispeče, izvadite ga iz kalupa i ostavite da se ohladi.

Za fil umutite žumanca sa šećerom, pa ih kuvajte na pari oko 5 minuta i potpuno ih ohladite. Umutite puter, a zatim ohlađena žumanca spojite sa puterom. U vrućem mleku rastvorite šećer pa tom tečnošću poparite orahe. U smesu dodajte otopljenu čokoladu, rendanu koricu pomorandže i sok od pomorandže. Nakon što se oba krema ohlade, spojite ih i mutite mikserom 1 minut.

Patišpanj za tortu prebacite na tanjir pa vratite obruč oko njega. Na patišpanj nanesite fil koji ste napravili i ohladite u frižideru. U međuvremenu napraivte šam tako što ćete da ušpinujete šećer sa vodom, a dok se špinovanje privodi kraju završite sa mućenjem belanaca, koja treba da budu čvrsto umućena. Umućena belanca stavite da se kuvaju na pari i muteći mikserom nastavite da dodajte u tankom mlazu ušpinovani šećer. Dobro mutite 5 minuta, od momenta dodavanja ušpinovanog šećera.

Na ohlađeni patišpanj sa filom pažljivo rasporedite šam, bez pritiskanja. Ostavite da se ohladi preko noći. Sutradan napravite glazuru tako što ćete da rastopite čokoladu, mleko, ulje i puter i prelijte preko torte, tako da curi sa ivica torte.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas