Рататоуилле је француско провансалско јело од поврћа, које потиче из Нице
Рецепти и времена кувања се увелико разликују, али уобичајени састојци укључују парадајз, бели лук, лук, тиквице, патлиџан, паприку и неку комбинацију лиснатог зеленог биља уобичајеног за регион.
Прочитајте још: Најслађе чоколадно пециво за ваше најмлађе: МЕДВЕДИЋИ КОЈИ СПАВАЈУ (ВИДЕО)
Овај рецепт погодан је за 8 порција.
Састојци:
- 2 патлиџана
- 6 парадајза
- 2 тиквице
Састојци за сос:
- 2 кашике маслиновог уља
- 1 лук , исечен на коцкице
- 4 чена белог лука, млевеног
- 1 црвена паприка , нарезана на коцкице
- 1 жута паприка , нарезана на коцкице
- со
- бибер
- Конзерва млевеног парадајза
- 2 кашике сецканог свежег босиљка , од 8-10 листова
- 1 кашичица белог лука млевеног
- 2 кашике сецканог свежег першуна
- 2 кашичице свежег тимијана
- 4 кашике маслиновог уља
Припрема
Загрејте рерну на 190 степени. Нарежите патлиџан, парадајз и тиквице на кругове од приближно, а затим их оставите са стране. Направите сос: Загрејте маслиново уље у тигању безбедном за рерну на средње јакој ватри. Пропржите лук, бели лук и паприке док не омекшају, око 10 минута. Зачините сољу и бибером, па додајте изгњечени парадајз. Мешајте док се састојци потпуно не уклопе. Уклоните са ватре, па додајте босиљак. Још једном промешајте, а затим варјачом загладите површину соса. Ређајте исечено поврће у наизменичне шаре (на пример, патлиџан, парадајз, тиквице) на врх соса од спољне ивице до средине тигања. Зачините сољу и бибером.
Направите зачин од зачинског биља: У малој чинији помешајте босиљак, бели лук, першун, тимијан, со, бибер и маслиново уље. Кашиком прелијте поврће зачинима.
Покријте тигањ фолијом и пеците 40 минута. Откријте, па пеците још 20 минута да се запече.
Послужите док је вруће као главно јело или прилог. Рататули је такође одличан следећег дана - покријте фолијом и поново загрејте у рерни на 180 степени 15 минута.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ