Посне сарме са печуркама су веома укусне, а праве се врло једноставно.
Посне сарме имају фил од пиринча и шампињона, чији се укус савршено слаже са укусом киселог купуса. Постоје и рецепти за посне сарме са орасима, пиринчем или рибом.
Посна сарма је идеално за дане поста, али и уа свечану посну трпезу.
Састојци:
1 шоља пиринча
2 шоље воде
1 кашика маслиновог уља
1 црни лук, ситно исецкан
2 чена белог лука
2 шоље ситно исецканих шампињона (или других печурака)
1/2 шоље пасираног парадајза
1 кашичица сушеног оригана
со и бибер по укусу
1 главица киселог купуса
Припрема:
Оперите листове киселог купуса и оставите их да се оцеде.У чинији, оперите пиринач и процедите га.
У шерпи, загријте 2 шоље воде и додајте пиринач. Кувајте док не упије сву воду и постане мекан. Склоните са ватре и оставите да се охлади.
У другој шерпи, загријте маслиново уље на средњој ватри. Додајте црни лук и бели лук, па динстајте док не постану стакласти.Додајте исецкане шампињоне (или друге печурке) у шерпу с луком и белим луком.Динстајте их док не омекшају и ослободе течност.Додајте пасирани парадајз, оригано, со и бибер у шерпу са печуркама. Кувајте неколико минута док се сви састојци добро сједине.
У чинији, помешајте кувани пиринач са припремљеним филом од печурака. Добро промешајте да се сви састојци сједине.
На сваки лист киселог купуса ставите око 1-2 кашике фила и пажљиво увијте сарму. Поступак понављајте док потрошите сав фил. У великој шерпи, сложите сарме у редове.
Покријте сарму листовима киселог купуса и прелијте сарму водом тако да су сарме прекривене.
Покријте шерпу и кувајте сарму на лаганој ватри око 60-90 минута, док сарма не постане мекана.
(Информер)
БОНУС ВИДЕО