Посне пљескавице од тиквица и патлиџана прже се на уљу и припремају попут оних са месом
Састојци:
- 1 велики патлиџан, исечен на коцкице
- 3 чена белог лука, ситно исецканог
- 2 средње тиквице, крупно нарендане
- 180 г хлебних мрвица
- 100 г млевених ланених семенки потопљених у воду
- 1 кашика уља, плус још за пржење
Рецепт за посне пљескавице од тиквица и патлиџана:
Патлиџан обилно посолите и оставите у цедиљки 20-30 минута да се ослободи воде. Осушите папирним убрусом. У међувремену ставите тиквице у чисту кухињску крпу, умотајте и увијте да исцедите воду.
Загрејте кашику уља у великом тигању на средње јакој ватри. Додајте патлиџан и бели лук и пржите док не омекша, укупно око 10 минута. Убаците сотирани патлиџан у вец́у чинију са оцеђеним тиквицама, презлама и млевеним лаленим семеном натопљеним у води. Изгњечите све заједно помоћу гњечилице за кромпир. Од смесе направите пљескавице.
Очистите тигањ и сипајте довољно уља. Подесите на средње високу топлоту. Додајте посне пљескавице и лагано притисните задњом страном лопатице да се мало изравнају. Пржите око 5 минута по страни. Сервирајте и уживајте!
Пљескавице од тиквица и патлиџана су зачињене и након пржења нећете ни приметити да су вегетаријанске. Одличан избор оброка уколико постите на уљу. Уколико волите поврће, можда ћете желети да прочитате и како се праве укисељене тиквице.
(Ствар укуса)
БОНУС ВИДЕО