Лазање могу да буду прилагођене и данима поста
Састојци:
- 15 листова посне тестенине за лазање
- 8 ченова белог лука, врло ситно насецканих
- 400 г шампињона
- 2 кашичице сушеног оригана
- 2 празилука, ситно исецкана
- 1 мањи црвени лук
- 60 г брашна
- 800 мл сојиног млека
- ½ кашичице мускатног орашчиц́а
- 450 г посног биљног сира
- 240 г посног биљног пармезана
- со и млевени црни бибер по укусу
Рецепт за посне лазање са печуркама:
За ове лазање продинстајте печурке са мало воде, белим луком и ориганом. Зачините сољу и бибером. На ниској ватри све динстајте док печурке не почну да румене и пуштају сок. Умешајте празилук и динстајте још пар минута. Посолите и додајте још бибера, по потреби. Оставите на страну.
Направите посни бешамел сос тако што ћете у тигању да продинстате са мало воде бели и црвени лук. Додајте со и бибер и динстајте лук на средњој ватри док не постане мекан и провидан. Додајте брашно у тигањ, добро промешајте и наставите да пржите. Сипајте сојино млеко и добро промешајте.
Додајте мускатни орах у млеко. Пустите да сос прокључа на средњој ватри. Наставите са кувањем и искључите шпорет када је сос довољно густ да прекрије полеђину кашике. По потреби зачините са још соли и бибера и искључите ватру.
Загрејте рерну на 180 степени Ц. Ставите једну четвртину бешамел соса у ватросталну посуду за лазање, равномерно га распоредите. Положите пет комада тестенине преко бешамела. Сипајте четвртину бешамел соса преко тестенине, а затим трец́ину мешавине печурака. Преко печурака поспите по трец́ину биљног пармезана и биљног сира. Поновите поступак док не истрошите сав материјал.
Покријте посуду алуминијумском фолијом и пеците 45 минута. Скините фолију и наставите да печете још 15 минута. Оставите лазање да одстоје 10 минута пре резања. Уживајте.
(Ствар укуса)
БОНУС ВИДЕО