Мајонез можете да направите и сами
Мајонез одлично допуњује свако јело, а руска салата не може да се замисли без њега. Не постоји особа у Србији која не воли ову салату, али они који су је пробали направљену са домаћим мајонезом куну се да је неупоредиво укуснија. Домаћи мајонез и није баш толико једноставан за припрему колико год деловао тако. Ако не направите неке ствари како треба, велика је вероватноћа да неће успети. У наставку текста прочитајте на шта да обрадите пажњу и осигураћете савршено укусан домаћи мајонез.
Састојке за мајонез можете да ставите у блендер, а можете да користите и миксер или жицу. То је ваш избор, али зато водите рачуна када додајете уље. Ако користите маслиново уље, екстра девичанско је обично превише јаког укуса и нец́е се добро повезати са осталим састојцима. Користите обично маслиново уље или пола екстра девичанско и пола обично уље. Нерафинисана уља садрже моноглицериде који ц́е резултирати мајонезом који се брзо одваја. За пола или целу шољу уља довољно је једно жуманце и једна кашика сока од лимуна или сирћета. Ако користите сирће, нека буде квалитетно, а најбоље је бело винско сирц́е.
Такође, битно је да састојци буду собне температуре, па их извадите из фрижидера минимум пола сата пре него што ћете почети са припремом. Још једна битна ствар је додавање соли. Њу увек додајте у жуманца собне темературе како бисте избели згрушавање. Мајонез немојте да правите по врућини и влажном времену, јер ћети бити превише мастан.
Ако волите да експериментишете и љубитељи сте ароматичних намаза у мајонез можете да додате зачинско биље или зачине.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ