Тешко је надмашити слатке варијанте хлебова које можете купити у вашој омиљеној пекари.
Чини се да пекари имају у рукаву тај један мали тајни састојак до ког ви не можете никако да дођете када покушавате да код куће направите нешто слично. Међутим, да ли сте икад покушали да умешате бундеву у целу причу? Ако нисте, ово је савршена прилика, јер вам доносимо рецепт за слатки хлеб с бундевом по узору на француско пециво бриош, које је тако ваздушасто и меко да му је немогуће одолети.
Прочитајте још: Рапсодија укуса: Направите кнедле са шљивама по рецепту из бакине кухиње (РЕЦЕПТ/ВИДЕО)
Потребно:
- 2 и по шоље брашна
- 1/3 шоље светло смеђег шећера
- 2 кашичице инстант квасца
- ½ кашичице фине морске соли
- 1 јаје
- 1 жуманце
- ¾ шоље пиреа од бундеве
- ¼ шоље млека
- 10 кашика путера, собне температуре
- микс јаја и воде
- шећер за посипање
Припрема:
Електричним миксером с наставком за тесто умутити брашно, смеђи шећер, квасац, со, јаја, бундеву и млеко. Мутити средњом брзином 2 минута, па повећати на највећу још 5 минута. Док миксер ради додати 1 супену кашику путера. Потребно је да се добије глатко и лепљиво тесто. Пребацити тесто у подмазану посуду и прекрити пластичном фолијом. Оставити да се диже на топлом место 1х, а затим га оставити у фрижидеру преко ноћи.
Прочитајте још: Савети уз које намирнице могу да буду дуже свеже: Шта треба урадити са млеком, а како упаковати сир?
Сутрадан, извадити тесто из фрижидера и подмазати калуп спрејом против лепљења. Поделити тесто на 16 једнаких делова и од сваког направити куглу на благо брашњавој површини. Лоптице од теста ставити на плех у два реда. Прекрити поново пластичном фолијом и оставити на топлом месту, око 2х.
Када је тесто довољно порасло, премазати га миксом јаја и воде и посути шећер по врху. Ставити га у загрејану рерну и пећи око 35 минута. Охладити најмање 10 минута, па извадити из калупа и служити по жељи.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ