Уколико још нисте пробали мекике не знам шта чекате
Као и све на Балкану, и мекике се праве на много начина, и сви народи имају ‒ најбољи рецепт. Одакле год да су потекле једно је сигурно, све нас подсећају на детињство и бакину кухињу.
Потребни састојци
500 г брасна тип
40 г свезег квасца или 1 кесица сувог
1 касицица соли
1 јаје/ мозе и без тога/
око 4 дл млаке воде или месавина млека и воде
за прзење уље
Начин припреме
У ванглу ставити брасно помесано
са 1 касицицом соли, додати квасац
и уз доливање воде и стално лупање
теста варјацом умесити тесто мексе
него за хлеб. Лупати тесто 10 минута
варјацом док не поцну да се стварају клобуци,
а тесто да се одваја од зидова посуде.
2.
Покрити тесто и оставити на топлом да се дизе.
После десетак минута јос једном излупати
тесто пар пута и оставити га да стоји док
не изадје до врха посуде.
Загрејати уље у мањој дубљој серпи у коју
мозе стати само једна мекика.
Много је боље прзити мекике у мањем суду
јер их мозете лепо поливати топлим уљем и оне
це бити супље и без масноце.
4.
Кад се уље загреје смањити на средњу
температуру и поцети са прзењем.
5.
Руке сваки пут овлазити водом,
захватити тесто велицине мање јабуке,
и мало га развуци и спустати у топло уље.
Касиком поливати тесто топлим уљем да се
надува и добије супљине.
Прзити мекике по 3-4 минута са сваке стране.
7.
Извадити их на упијајуци папир и слузити по зељи.
Пријатно!
Цоолинарка
Бонус видео:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ