Ukoliko još niste probali mekike ne znam šta čekate
Kao i sve na Balkanu, i mekike se prave na mnogo načina, i svi narodi imaju ‒ najbolji recept. Odakle god da su potekle jedno je sigurno, sve nas podsećaju na detinjstvo i bakinu kuhinju.
Potrebni sastojci
500 g brasna tip
40 g svezeg kvasca ili 1 kesica suvog
1 kasicica soli
1 jaje/ moze i bez toga/
oko 4 dl mlake vode ili mesavina mleka i vode
za przenje ulje
Način pripreme
U vanglu staviti brasno pomesano
sa 1 kasicicom soli, dodati kvasac
i uz dolivanje vode i stalno lupanje
testa varjacom umesiti testo mekse
nego za hleb. Lupati testo 10 minuta
varjacom dok ne pocnu da se stvaraju klobuci,
a testo da se odvaja od zidova posude.
2.
Pokriti testo i ostaviti na toplom da se dize.
Posle desetak minuta jos jednom izlupati
testo par puta i ostaviti ga da stoji dok
ne izadje do vrha posude.
Zagrejati ulje u manjoj dubljoj serpi u koju
moze stati samo jedna mekika.
Mnogo je bolje prziti mekike u manjem sudu
jer ih mozete lepo polivati toplim uljem i one
ce biti suplje i bez masnoce.
4.
Kad se ulje zagreje smanjiti na srednju
temperaturu i poceti sa przenjem.
5.
Ruke svaki put ovlaziti vodom,
zahvatiti testo velicine manje jabuke,
i malo ga razvuci i spustati u toplo ulje.
Kasikom polivati testo toplim uljem da se
naduva i dobije supljine.
Prziti mekike po 3-4 minuta sa svake strane.
7.
Izvaditi ih na upijajuci papir i sluziti po zelji.
Prijatno!
Coolinarka
Bonus video:
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU