Турски пилав готов за сат времена
Спремили смо вам врхунски рецепт за здравље, препун хранљивих материја за јачање мозга као што су цимет, бадеми и гоџи бобице.
Састојци
- 2 велика чена белог лука
- великодушан прстохват шафрана
- 3 кашичице уља
- 200 г ћурећег бута без коже исеченог на коцкице
- 85 г басмати пиринча од целог зрна
- ½ кашичице млевеног цимета
- 1 кашичица бујона од поврћа
- 3 штапића целера, ситно исецкана
- 1 кашика свежих листова мајчине душице
- 1 кашика сувих гоџи бобица
- 1 средњи лук, преполовљен и врло танко нарезан
- 100 г листова беби спанаћа
- 25 г бадема у листићима
Прочитајте још: ДОМАЋИ ХУМУС ГОТОВ ЗА 5 МИНУТА: Направите савршен намаз у три корака по оригиналном РЕЦЕПТУ
Припрема
Ситно исецкајте бели лук и оставите да се активира (погледајте савет). У међувремену, шафран прелијте са 2 кашике кључале воде и оставите да се натопи. Загрејте 2 кашичице уља у великом тигању са поклопцем, а затим додајте ћуретину и пржите 5 минута, често мешајући, док не почне да порумени.
У шерпу умутити пиринач и цимет, па улити 400 мл кључале воде и бујон, па добро промешати. Додајте целер, мајчину душицу, гоџи бобице и пуно млевеног црног бибера. Чврсто покријте тигањ да пара не би излазила и кувајте на лаганој ватри 20 минута.
У међувремену загрејте преостало уље у нелепљивом тигању и додајте лук. Када почне да омекшава, поклопите шерпу на 5 минута да се још мало продинста. Скините поклопац и лагано пржите 12-15 минута до златне боје, често мешајући.
Након што се пиринач кувао 20 минута, проверите ниво воде – ако је пиринач још увек превише орашаст и сва течност је упијена, додајте још до 100 мл воде. Умешајте шафран, поново поклопите и кувајте 5-10 минута док пиринач не омекша. Додајте бели лук и спанаћ, кратко прокувајте да листови увену, па искључите ватру. Провуците кроз пржени лук и бадеме. Покријте тигањ и оставите да одстоји 5 минута пре сервирања.
БОНУС ВИДЕО: