Naučite kako da napravite tri ukusne činije od žitarica od kinoe, kus-kusa i bulgura
Dodajte dosta povrća i zdravih masti i uživajte u zdravim ručkovima. Za pripremu će vam trebati pola sata i od 10 minuta do pola sata za kuvanje.
Sastojci
Za činiju kus-kusa
- 80g kus -kusa
- 200 ml bujona
- šaka listova kelja, stisnutih da omekšaju i drvenaste stabljike otkinute
- šaka crvenog i žutog paradajza, prepolovljenog
- 30g mešanih orašastih plodova , grubo iseckanih
- mala šaka proklijalog sočiva i proklijalog pasulja
- 2 kašičice mešavine začina
- 30ml maslinovog ulja
Za činiju sa kinoom
- 60g kinoe
- šaka spanaća, grubo iseckanog
- 1 šargarepa, tanko narezana
- 1 kašika mešanih semena
- 1 narandža, samo sok
- 1 kašičica ulja repice
- 1 kašika jabukovog sirćeta
- 1-2 kašičice ljute tucane paprike
- 1 kašičica meda
- soli i sveže mlevenog crnog bibera
Pročitajte još: Fantastična SLANA TORTA sa patlidžanom i feta sirom: Ovako dobar RECEPT još niste probali
Za činiju za bulgura
- 60g bulgur pšenice
- šaka mešanih listova salate
- 1 kašika semena bundeve
- 200g mešanog pasulja, oceđenog i ispranog
- 3 kašike tahinija
- 2 kašike susamovog ulja
- 1 kašičica sumaka
- ½ kašičice mlevenog kima ili semena mlevenog kima
- ½ kašičice ljute tucane paprike
- sok od ½ limuna
Priprema
Recept 1: Izmerite kus-kus, sipajte u činiju i prelijte vrućim temeljcem. Pokrijte činiju tanjirom i ostavite da odstoji 8 minuta, dok se sav temeljac ne upije i zrna ne postanu lagana i pahuljasta. Pre serviranja razmutite viljuškom. Na vrh stavite listove kelja, bebi paradajz, orašaste plodove, proklijalo sočivo i pasulj. Mešane začine pomešajte sa maslinovim uljem i prelijte pre serviranja.
Recept 2: Izmerite kinou u posudu i samo pokrijte hladnom vodom. Ostavite da odstoji 20 minuta. Ocedite kinou i isperite pod hladnom tekućom vodom. Prebacite u zagrejan tiganj i pecite 1-2 minuta, dok ne počne da cvrči. Prelijte kipućom vodom toliko da pokrije zrna, stavite poklopac i dinstajte 15 minuta, povremeno mešajući. Pre serviranja razmutite viljuškom. Na vrh stavite spanać, šargarepu i semenke. Umutiti preostale sastojke i preliti neposredno pre serviranja.
Pročitajte još: Potopite palačinke u VRELO MLEKO i uživajte u ukusu: Trik "ukraden" od poznatog kuvara (RECEPT)
Recept 3: Isperite bulgur u situ iznad sudopere da biste uklonili skrob. Dodajte u šerpu sa ključalom vodom (dovoljno da potpuno pokrije zrna) i dinstajte oko 12 minuta, mešajući s vremena na vreme, ili dok ne omekšaju, za žvakanje i ukus orašastih plodova Prelijte pomešanim listovima salate, semenkama bundeve i mešanim pasuljem Mešajte tahini i ulje dok ne postane svilenkasta, a zatim dodajte ostale sastojke. Čuva se do 1 nedelje u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru.
BONUS VIDEO: