Не постоји човек који не воли крофне, а викенд и празник су право време за ову посластицу.
Сви воле крофне, па пробајте овај занимљив рецепт без квасца.
Прочитајте још: Детињство је провела у СЕКТИ, а због великог СКАНДАЛА умало уништила каријеру
Потребно је:
- 400 г брашна
- 250 мл јогурта
- јаје
- 100 г шећера
- 50 г сувог грожђа
- прстохват соли
- 1,5 кашичица соде бикарбоне
- 1,5 кашичица прашка за пециво
- 200 мл сунцокретовог уља
Још:
- n 500 мл уља за пржење
- n 100 г шећера
Миксером мутите јаје са шећером. Када посветли додајте уље и још мало мешајте. Улијте јогурт и додајте ситно исецкано суво грожђе, па све сједините. На крају наизменично у смесу додајте брашно, прашак за пециво и соду бикарбону. Тесто пребаците на радну површину, коју сте добро посули брашном, па га руком лагано премесите да би постало мекано, али компактно и глатко. Ако вам се учини да је превише меко, додајте мало брашна.
Чашом вадите крофне, а у средини рупу чепом.
Растањите га оклагијом на дебљину од једног центиметра. Вадите чашом крофне, а у средини сваке направите рупицу мањим округлим предметом. Формиране крофне одлажите на побрашњављену површину, а остатак теста премесите и направите још њих. У дубљем тигању или шерпи загрејте уље, па пржите крофне с обе стране, док лепо не порумене. Будите опрезни са уљем - не сме бити превруће, да крофне не би пребрзо добиле боју споља, а изнутра остале непечене.
Прочитајте још: Разлике у васпитању: У Србији је дете сито, а у Шведској у природи!
Такође, не сме бити ни превише загрејано, да крофне не би упиле много уља. Печене крофне вадите шупљикавом кашиком и стављајте на папирни убрус, па их, док су топле, уваљајте у шећер.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ