Традиционално сицилијанско јело које морате да пробате
Ова аутентична капоната је негде између чорбе и салате. Слатко-киселе патлиџане мешате са сланим маслинама, капарима и пикантним парадајзом. Најбоље је јести на собној температури или само топло, ово је наш ручак из снова, послужен са хрскавим хлебом.
Састојци
- 4 средња патлиџана, исецкана на коцкице величине 2 цм
- соли и свеже млевеног црног бибера
- 3-4 кашике екстра девичанског маслиновог уља
- 1 лук, сецкани
- 2 штапића целера, исецкана
- 400 г сецканог парадајза
- 100 г зелених маслина
- 3 кашике капара, оцеђених и исецканих
- 2 кашике црвеног винског сирћета
- 1½ кашике шећера, или по укусу
- шака першуна, сецканог
- екстра девичанско маслиново уље
Прочитајте још: ЛАСТ МИНУТЕ АКЦИЈА - ПРАВА АТРАКЦИЈА У WАYОУТ-У
Припрема
Патлиџане посолите и оставите да се оцеде у цедилу 30 минута.
Загрејте мало маслиновог уља у већем тигању и пржите патлиџан на умереној ватри 10 минута. Када омекша и порумени, оставите са стране. Можда ћете то морати да радите у серијама.
У тигању загрејте преостало маслиново уље и лагано пропржите лук и целер док не омекшају и не постану провидни, али не да порумене. Додајте парадајз, маслине и капаре, зачините сољу и свеже млевеним црним бибером и кувајте 20 минута док се смеса не згусне.
Прочитајте још: Рецепт за ПРОЛЕЋНО ПЕЧЕНО ПИЛЕ: Све се прави у "ЈЕДНОМ ЛОНЦУ", а комбинација ће вас одушевити
У посебној посуди помешајте црвено винско сирће и шећер. Додајте ово у тигањ са патлиџаном и кувајте 10 минута. Готов је када се црно винско сирће упије.
Пребаците капонату у већу чинију, додајте сецкани першун и добро промешајте. Прелијте екстра девичанским маслиновим уљем за сервирање. Послужите топло или на собној температури.
БОНУС ВИДЕО: