У неким рецептима као нпр за палачинке, довољно је да додате више других састојака, као што су млеко или вода, и да прескочите јаје.
Постоји више замена које везују, згушњавају или подижу смесу, тј. делују попут квасца. Ми вам доносимо основне замене као и неке додатне, које вам у време поста могу помоћи у припреми сланих и слатких јела.
1. Основне замене
1 јаје = 1 мања банана (или пола веће)
1 јаје = 2 пуне кашике кромпировог скроба
1 јаје = 1 кашика сојиног брашна и 1 кашика воде
1 јаје = 2 кашике сирћета раствореног у пола шоље воде
1 јаје = 1/4 шоље воћног пиреа и 1/2 кашичице прашка за пециво
2. Додатно
-Замените јаје ланеним семеном
Направите тзв "ланено јаје". Помешајте кашику лана са три кашике кључале воде па пустите да одстоји 10 минута. Добићете смесу попут беланцета.
-Замените јаје чија семенкама
Помешајте кашику млевеног чија семена са три кашике воде па оставите да одстоји 20 минута.
-Замените јаје газираном водом
У палачинкама можете да додате 1/4 шољице газиране воде уместо јајета.
-Аквафаба
Најсличнија беланцету, јер пени, па можете да добијете "снег". Неутралног мириса и укуса одговараће за припрему сланих и слатких јела. Правило је да 3 кашике аквафабе мењају 1 јаје а 2 кашике мењају беланце у рецепту.
(Ало)
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ