U nekim receptima kao npr za palačinke, dovoljno je da dodate više drugih sastojaka, kao što su mleko ili voda, i da preskočite jaje.
Postoji više zamena koje vezuju, zgušnjavaju ili podižu smesu, tj. deluju poput kvasca. Mi vam donosimo osnovne zamene kao i neke dodatne, koje vam u vreme posta mogu pomoći u pripremi slanih i slatkih jela.
1. Osnovne zamene
1 jaje = 1 manja banana (ili pola veće)
1 jaje = 2 pune kašike krompirovog skroba
1 jaje = 1 kašika sojinog brašna i 1 kašika vode
1 jaje = 2 kašike sirćeta rastvorenog u pola šolje vode
1 jaje = 1/4 šolje voćnog pirea i 1/2 kašičice praška za pecivo
2. Dodatno
-Zamenite jaje lanenim semenom
Napravite tzv "laneno jaje". Pomešajte kašiku lana sa tri kašike ključale vode pa pustite da odstoji 10 minuta. Dobićete smesu poput belanceta.
-Zamenite jaje čija semenkama
Pomešajte kašiku mlevenog čija semena sa tri kašike vode pa ostavite da odstoji 20 minuta.
-Zamenite jaje gaziranom vodom
U palačinkama možete da dodate 1/4 šoljice gazirane vode umesto jajeta.
-Akvafaba
Najsličnija belancetu, jer peni, pa možete da dobijete "sneg". Neutralnog mirisa i ukusa odgovaraće za pripremu slanih i slatkih jela. Pravilo je da 3 kašike akvafabe menjaju 1 jaje a 2 kašike menjaju belance u receptu.
(Alo)
BONUS VIDEO:
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU