Бела чорба је нешто што српске домаћице прво науче да спремају, јер осим што је једноставна и невероватно је укусна
Може да замени оброк, а може да се служи и пре главног јела. Данас вам предлажемо да испробате и чувени рецепт за норвешку белу чорбу која се прави са рибом и доста повраћа, а пикантан укус јој даје љута папричица. Одушевиће вас већ на први залогај, а спрема се слично као и наша.
Састојци:
- 1 црни лук
- 20 г путера
- 1 празилук
- 1 паприка
- 1 шаргарепа
- 1 љута папричица
- 2 кромпира
- 2 л воде
- 100 г печурака
- 2 чена белог лука
- 400 г туне (могу филети рибе по жељи)
- 1 жуманце
- 100 мл павлаке за кување
- 1 веза першуна
Припрема:
У дубљу шерпу сипајте уље и путер. Пропржите ситно сецкани црни лук и празилук, а када омекшају додајте ситно сецкану паприку, рендану шаргарепу и сецкану љуту папричицу. Поклопите и динстајте док поврће не омекша. Затим додајте кромпир исечен на коцкице, па сипајте воду и кувајте још 15 минута после кључања. За то време пропржите сецкане печурке са белим луком и додајте у чорбу. Рибу пропжите са обе стране и убаците у чорбу. Зачините по жељи, промешајте и кувајте још 15 минута. Умутите жуманце са павлаком за кување, па сипајте две кутлаче супе у ту смесу и промешајте. Затим смесу сипајте поново у чорбу и још једном промешајте. Угасите шпорет и оставите чорбу још 15 минута, па поспите сецканим першуном и служите. Пријатено!
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ