Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Шта је КУПУС ДИЈЕТА? Ово је јеловник за седам дана

Купус дијета се сматра веома популарном

1728910235_shutterstock_2486938575.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Купус дијета је једна од најпопуларнијих дијета. Карактерише је једноставност у припреми и ефикасност у резултатима. У већини случајева организам добро реагује чак и ако се ова дијета спроводи пар дана и тада можемо да говоримо да се ради о благом чишћењу организма.

Ова дијета није новијег доба, већ је постала популарна још 50-их година прошлог века. Користили су је људи како би побољшали своје опште здравље и као неку врсту детокса организма. Такође неки извори тврде да се супа од купуса, на којој се ова дијета заснива, користила и током Првог светског рата за подизање имунитета.

Купус дијета рецепт

Скувати супу од следећег поврћа:

  • 5 великих главица лука
  • 2 зелене паприке
  • 1 или 2 конзерве целог парадајза (или 1 – 2 већа свежа парадајза или 2 дл куваног парадајза – домаћег или куповног)
  • свежањ целера
  • 1 средња шаргарепа
  • велика главица купуса (слатког, свежег)
  • по 1 кашика следећих житарица и махунарки: сочиво, пшеница, јечам и суви грашак

Прво је потребно пропржити ситно исецкан лук на маслиновом уљу, док не омекша. Па након тога додати сво остало поврће, осим купуса.

Посолити, побиберити, ставити першун и по жељи може и љуте папричице. Залити водом да огрезне и кувати док поврће не омекша.

Исецкани купус додајете тек када сво остало поврће (и махунарке и житарице, уколико сте их додавали) омекша, јер је њега потребно најкраће кувати. Купус се најкраће кува како би задржао што више хранљивих састојака, витамина и минерала. Тако ћете уз ову супу поред одличних резултата у виду мањка килограма добити и порцију здравља.

Потрудите се да користите што мање соли током кувања супе од купуса, а немојте ни после кувања додавати со. Уколико желите да појачате укус супе можете је зачинити са неким другим интересантним зачинима по укусу.

Такође, избегавајте да у супу додајете поврће које садржи скроб, као што је кромпир или батат, шаргарепа је у реду.

Начин употребе

Ова супа се може јести кад год осећате глад и колико год желите. Неки поборници дијете са купус супом кажу: ШТО ВИШЕ ЈЕДЕШ ВИШЕ ЋЕШ ДА СМРШАШ. Уз ову супу иде и следећи распоред осталих оброка по данима.

Врло је битно придржавати се и остатка јеловника, јер поред супе од купуса, у њему се крије кључ успеха ове дијете.

Током трајања дијете никако не би требало да једете слаткише, грицкалице, брзу храну, односно ништа што се не налази у препорученом јеловнику.

Такође, врло је битно да избегавате алкохолна пића док држите ову дијету. Као и да сачекате најмање 24х пре започињања ове дијете, уколико сте пре тога пили алкохолна пића. А након завршетка дијете, сачекајте најмање 24х пре него што попијете прво алкохолно пиће. Мада наша препорука је да и након завршетка овог плана исхране избегавате конзумацију алкохолних пића или исту сведете на минимум, како бисте одржали вашу нову килажу.

Први дан

Сво воће осим банана. Лубенице и диње имају најмање калорија од осталог воћа. Дакле, једе се само супа и воће. За пиће може незаслађен чај, незаслађена црна кафа и/или вода.

Други дан

Сво поврће – количина није ограничена – битно да нисте гладни. Покушајте да једете лиснато поврће, а избегавајте боранију, грашак, кукуруз итд. За вечеру може велики печени кромпир на маслацу. НЕ ЈЕДИТЕ ВОЋЕ. Не заборавите да једете и супу. Минимум једном дневно.

Трећи дан

Једите супу, воће и поврће колико желите. НЕМОЈТЕ ЈЕСТИ ПЕЧЕНИ КРОМПИР. Ако сте се придржавали горњих упутстава за ова три дана требало би да сте 2 – 3 кг лакши.

Четврти дан

Поједите до 3 банане у току дана, супу, и пијте немасно млеко колико желите. Банане имају пуно калорија и угљених хидрата, а млеко неопходног калцијума. СУПА И ДАЉЕ ОБАВЕЗНА.

Пети дан

Говедина и парадајз. Можете појести 300-600 грама говедине и до 6 парадајза. Покушајте да попијете 6-8 чаша воде у току дана у циљу испирања вишка мокраћне киселине из организма. ОБАВЕЗНО БАР 1 ТАЊИР СУПЕ!

Шести дан

Купус дијета шестог дана изгледа овако: Говедина и поврће. Можете да једете колико желите говедине и поврћа. Наравно и СУПУ.

Седми дан

Интегрални пиринач и поврће. Пијте незаслађен воћни сок. Можете да једете колико хоћете пиринча и поврћа. Обавезно СУПУ.

(Стил / дијета.нет)

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas