Омлет може бити одличан начин да започнете дан избалансираним доручком
У зависности од тога како га припремате, омлет може да буде права калоријска бомба.
Неколико савета како да ваш омлет буде здрав и мање калоричан.
Додајте меса или мало сира
Пошто већ имате доста протеина у јајима, гледајте да ставите умерено меса и сира уз омлет, како би само мало зачинили и додали укус. Изаберите један од ова два избора, који вам се највише свиђа. На пример, можете додати мало гриловане пилетине и украсити га са поврћем и једном кашичицом лаганог козијег сира.
Ако сте ипак одабрали сир...
Само полако. Ионако ће се растопити и раширити, тако да нема потреба да стављате много сира. Узмите парче или малу количину сира високог квалитета који највише волите. Можете пробати и швапски сир или парче рикота сира.
Ставите доста поврћа
Поврће је најбољи начин да додате укус и потребне нутријенте вашем омлету без много калорија. Зелено поврће је добар избор, а можете ставити и печурке, лук, броколи.. Буквално све што вам падне на памет од поврћа.
Пратите правило „тројке“
Изаберите 3 намирнице које ћете искомбиновати са омлетом, две ниско калоричне и једну са више калорија. На пример: парадајз, печурке и авокадо.. Или спанаћ, броколи и чедар сир. Комбинација има бесконачно много, а на вама је да само изаберете.
Уместо соли, употребите свеже зачинске биљке
Лук, босиљак и рузмарин су само неки од многих биљака које можете искористити да додате јачи укус омлету, уместо да потегнете за соли.
Цела јаја или само беланца?
Иако је цело јаје здраво да се поједе, све зависи од ваших приоритета. Једно јаје садржи отприлике 70 калорија, 5 грама масти и 6 грама протеина. У жуманцету се налази доста хранљивих нутријената: протеини, витамини А, Б-6,Б-12 и Д. Такође је богато холином и омега 3 киселинама које су битне за рад мозга. Ипак, ако гледате холестерол и засићене масти или желите да смањите што више унос калорија, можете додати једно цело јаје и два беланца или направити омлет само од беланаца.
Изаберите здравију страну
Зелена салата је одличан пар омлету. Такође можете додати печени кромпир, а ако не можете да једете омлет без хлеба - узмите онај од целог зрна. Немојте да стављате маргарин и остале „мазалице“, већ једноставно ставите парче омлета на хлеб и добићете супер сендвич.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ