Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ОТКРИВЕНА ПРАВА ИСТИНА: Нећете се угојити ако једете после 18 часова

Др Дејна Ханс каже да нема ничег лошег у томе да вечерате после 18 часова, поготово ако касније идете на спавање.

1713084301_shutterstock_1945576738.jpg
Пхото:Схуттерстоцк
Oglas

Сви знамо правило: "Не једи после 18 сати". Међутим, стручњак за мршављење проф. др Дејна Ханс каже да у томе нема баш ничега и да слободно можете да вечерате и после шест сати поподне.

"Не знам ни како се ово "правило" појавило", каже др Ханс, дијететичарка Медицинског центра УЦЛА Роналд Реган и професорка на УЦЛА Фиелдинг Сцхоол оф Публиц Хеалтх.

Веза између времена и тежине

Неки сматрају како се храна коју једемо након 18 сати складишти као масноћа и да су касни оброци увек повезани с гојењем. То је по правилу тако, али не због чињенице колико је сати, већ због избора хране.

"Ретко ко ће да грицка здраво поврће док увече гледа телевизор. Вече је готово увек резервисано за нездраве оброке попут чипсева, и то је узрок гојења", објашњава докторка. То је разлог због којег мршавите ако избаците вечеру - зато што сте избацили нездраве касне оброке.

Да је др Ханс у праву, показало је и истраживање Универзитета Бригем, које је проучавало младе мушкарце који нису јели између 19 и 6 сати ујутро. Након две недеље изгубили су један килограм. Након тога, две недеље су могли да једу у то доба и добили су назад у просеку 1,3 кг.

Шта јести увече?

Ако сте гладни јер нисте јели цео дан, дефинитивно посегните за храном. Немојте да се плашите да једете јер та филозофија неће упалити код мршављења.

"Узмите житарице целог зрна и протеине у малим порцијама. Поједите једну порцију па крените даље ако сте још гладни, али правите паузе како би желудац могао да "схвати" да ли је гладан или не", каже др Ханс.

Ипак, немојте да допуштате да вам се то често догађа. Храна је попут горива, а важно је точити га целог дана у оптималним количинама.

"Ваше тело не зна колико је сати, али зна да нема горива. Ако сте нешто појели после 18 х, немојте се осећати лоше", закључује докторка.

Стилл 

Бонус видео: 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas